
Elise Elferink
Algemeen
Elise heeft de bachelor Verpleegkunde afgerond aan Saxion Enschede. Daarna heeft zij twee jaar als Verpleegkundige gewerkt. In februari 2021 is Elise begonnen met de pre-master Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. In september 2022 is zij gestart met de master Gezondheidswetenschappen met als specialisatie; optimalisatie van zorg.
Elise heeft tijdens haar master een onderzoek uitgevoerd voor Acute Zorg Euregio. Acute Zorg Euregio onderzoekt samen met ziekenhuizen binnen de Euregio (Twente en Achterhoek) geschikte oplossingen voor het oplopende tekort aan (Intensive Care) verpleegkundigen. Het opzetten van een gedeelde flexpool voor Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) zou een oplossing kunnen zijn om de beschikbare Intensive Care (IC) verpleegkundigen zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten. Elise heeft het perspectief van IC verpleegkundigen ten aanzien van flexibele inzetbaarheid in MST, ZGT en SKB onderzocht. Uit de resultaten bleek dat merendeel van de IC verpleegkundigen niet open staat voor het werken in een flexpool voor drie ziekenhuizen. Er blijken negen hoofdfactoren te zijn die een positieve of negatieve invloed hebben op het perspectief van IC verpleegkundigen ten aanzien van flexibele inzetbaarheid. Dat zijn: privéleven, complexiteit van zorg, aard en duur van de flexibele periode, werkomgeving, team dynamiek, ZZP werk, pandemie en beloning en waardering.
Door de vele interessante verhalen van haar stiefmoeder, die ook werkzaam is in de zorg, heeft Elise destijds gekozen voor de opleiding tot verpleegkundige. De afgelopen jaren heeft Elise meerdere stages en banen in de gezondheidszorg gehad. Zij heeft gewerkt in ziekenhuizen in Nederland en Namibië, de psychiatrie, thuiszorg, en (particuliere) woonomgevingen voor mensen met dementie. Na het behalen van haar verpleegkundige diploma is zij binnen Deventer Ziekenhuis in de flexpool gaan werken op de afdelingen Cardiologie, Urologie en Gynaecologie. Tijdens de opleiding kwamen onderwerpen zoals kwaliteitsbewaking en innovatie binnen de zorg aan bod. Als verpleegkundige ervaarde zij echter geen ruimte om ook daadwerkelijk met dit soort onderwerpen aan de slag te gaan. De opleiding tot gezondheidswetenschapper bood de mogelijkheid om op een andere manier binnen de gezondheidszorg aan het werk te gaan.
Hiernaast is Elise haar jeugddroom, om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan, achterna gegaan. Haar vriend is op Curaçao geboren en hierdoor volgde logischerwijs het idee dat hij zijn afstudeeropdracht uit zou voeren op dit eiland. Nadat haar vriend een plek had gevonden om zijn afstudeeropdracht te schrijven heeft Elise ook niet stilgezeten. Zij heeft gedurende deze periode, buiten het Traineeship om, gewerkt voor één van de grootste huisartsenpraktijken op Curaçao. Zij ondersteunde hier de Centro Medico Aesculapius (CMA) bij het doorvoeren van en het conformeren aan praktijk- en kwaliteitsnormen die recentelijk zijn opgesteld voor de Curaçaose huisartsenzorg. Daarnaast hielp Elise bij de optimalisatie van interne processen, verbeteren van de bereikbaarheid, het regelen van scholingen en opleidingen voor het personeel en verbeteren van de informatievoorzieningen voor patiënten.
Testimonial
De passie voor het werken in de zorg ontstond bij mij al tijdens de opleiding tot Verpleegkundige. Ik ben werkzaam geweest binnen verschillende werkvelden zoals de thuiszorg, kleinschalige (particuliere) verpleeghuizen, psychiatrie, en het ziekenhuis. Na de opleiding tot Verpleegkundige ben ik begonnen in een ziekenhuis en dat vond ik super interessant. Echter liep ik als Verpleegkundige tegen een hoop knelpunten binnen de zorg aan, maar daar kon ik weinig verandering of verbetering in aanbrengen. Daarom ben ik verder gaan zoeken naar mogelijkheden om wel iets met die knelpunten te kunnen doen. Ik kwam uit bij de Master Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Twente. Daarbij had ik gekozen voor de specialisatie ‘Optimalisatie van Zorg’.
Door de master heb ik een veel breder beeld kunnen ontwikkelen over de zorg. Ik wil de kennis als Verpleegkundige en Gezondheidswetenschapper op een waardevolle manier in kunnen zetten binnen de zorg. Mijn begeleider van de afstudeeropdracht gaf aan dat hij na zijn master een Traineeship had gevolgd en dat was hem heel goed bevallen. Toevallig werd ik daarna benaderd door High Select op LinkedIn. Ik werd gelijk enthousiast doordat High Select precies aanbiedt waar ik naar op zoek was.
Ik verwacht tijdens het Traineeship veel nieuwe ervaringen en kennis op te kunnen doen, maar vooral ook veel nieuwe connecties te kunnen maken met mede-Trainees en werkgevers. Ik hoop mijzelf de komende twee jaar zowel op professioneel als persoonlijk gebied te kunnen ontwikkelen en te ontdekken waar ik energie van krijg. Zodat ik na het Traineeship een weloverwogen keuze kan maken voor een baan binnen de gezondheidszorg. Ik kijk uit naar alle uitdagingen en leerzame momenten die het Traineeship mij zullen brengen.
Afgeronde projecten
Project 1: Beleidsmedewerker Kwaliteit bij Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe
Elise heeft zich de afgelopen maanden beziggehouden met de implementatie van de Wet zorg en dwang. Deze wet vering per 1 januari 2020 de BOPZ. Door de COVID-19 pandemie was de implementatie hiervan achtergebleven. De wet had als doel om minder dwang in de zorg toe te passen. Hieronder viel zorg waar ofwel bewoner of vertegenwoordiger zich tegen verzet. In totaal waren er 9 verschillende vormen van deze zorg. Mocht er sprake zijn van één van deze vormen, en er zijn geen betere alternatieven waar bewoner of vertegenwoordiger zich niet tegen verzet dan moest dit geregistreerd worden. Deze registraties moesten twee keer per jaar worden doorgestuurd naar de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Elise was betrokken bij twee pilotlocaties waar deze wet werd geïmplementeerd. Een aantal verpleegkundigen, coördinerend verzorgenden en artsen die op de locaties aanwezig waren werden betrokken bij de implementatie. Elise haar functie was om bij deze uitvoering te ondersteunen. Zij beantwoordde vragen en stimuleerde hen om over de wet na te denken. Elise was bezig met het schrijven van een plan van aanpak voor de uitrol van deze wet over de gehele organisatie en zij herzag de beleidsnotities. Daarnaast heeft Elise een handleiding geschreven voor het registreren van onvrijwillige zorg en het aanleveren van deze registratie bij de IGJ. Ook sprak Elise wekelijks met de bestuurssecretaris af. Samen bespraken zij wat Elise tegenkwam op deze pilotlocaties en dachten zij na over de vervolgstappen van de implementatie.
Elise hield zich ook bezig met het project Monitor Woonvomen Dementie. Dit is een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Trimbos Instituut. Het onderzoek heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de zorg voor en ondersteuning van mensen met dementie binnen de verschillende woonvormen. Binnen dit onderzoek vervulde Elise de functie van Projectleider waarbij zij wekelijks contact onderhield met Trimbos en ZorgDNA. Elise was verantwoordelijk voor het intern afstemmen en het voorbereiden van het onderzoek.
Hiervoor zocht zij contact met locatiemanagers, secretariaat, HR, coördinatoren informele zorg en casemanagers dementie. Elise coördineerde de uitstuur van de vragenlijsten voor dit onderzoek. Deze vragenlijsten zullen geanalyseerd worden, met als einddoel om verbeteringen te destilleren die vervolgens geïmplementeerd zullen worden binnen deze organisatie.
Project 2: Beleidsmedewerker Kwaliteit bij Centro Medico Aesculapius (CMA) (buiten dienstverband High Select)
De Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) en Hospital Nobo Otrobanda (HNO) hebben kwaliteitsnormen op laten stellen voor de Curaçaose Huisartsenzorg. Bij CMA controleerde Elise aan welke normen deze praktijk voldeed. Waar nodig ondersteunde zij bij het doorvoeren van verbeteringen om aan deze nomen te voldoen. Daarnaast droeg Elise bij aan de optimalisatie van interne processen, te denken aan: het verbeteren van de informatievoorziening, bereikbaarheid, werkprocessen en functionaliteit van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
Huidig project
Project 3: Beleidsmedewerker bij Stichting Welzijn Lochem
Per 5 juni 2023 is Elise gestart met haar tweede opdracht binnen het Traineeship. Haar tweede opdracht vindt plaats bij Welzijn Lochem. Dit is een welzijnsorganisatie die zich inzet voor een inclusieve samenleving. Elise werkt daar als Beleidsmedewerker. Ze heeft de jaarverantwoording over 2022 en de halfjaarrapportage van de eerste maanden van 2023 opgesteld. Daarnaast mag zij voor de organisatie een netwerkbijeenkomst organiseren over community based werken. Dit doet zij in samenwerking met twee andere collega’s. Elise is hierin verantwoordelijk voor het boeken van de spreker en de locatie maar ook voor de interne en externe communicatie over de bijeenkomst. Daarnaast reviseert Elise het organisatiehandboek van Welzijn Lochem. Er zijn veel beleidsdocumenten die al langere tijd niet meer gereviseerd zijn. De belangrijkste thema’s die daarin voorbij komen zijn het uitvoeren van de Risico Inventarisatie en Evaluatie, waarvoor zij uiteindelijk een nieuw Arbobeleidsplan zal schrijven. Ook het functiehandboek is verouderd. In verband met de nieuwe Cao Sociaal Werk, stelt Elise in samenwerking met een HR-adviseur en de directeur-bestuurder een nieuw, onderhoudsvriendelijk, functiehandboek op.