
Lara Mašović
Algemeen
Lara heeft een master Recht van de Gezondheidszorg en een Bachelor Rechtsgeleerdheid afgrond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De master Recht van de Gezondheidszorg is een specialisme binnen de rechtsgeleerdheid, maar het gezondheidsrecht blijft een enorm breed rechtsgebied. Binnen deze master is er veel aandacht voor de maatschappelijke relevantie van de onderwerpen en is er veel ruimte voor de actualiteiten en de medisch-ethische aspecten van het recht. Daarnaast groeit onder deze master de vaardigheid om complexe vraagstukken binnen zowel het privaatrecht als het ondernemingsrecht, strafrecht, bestuursrecht en het internationaal publiekrecht op te lossen. Dit zijn voor Lara belangrijke redenen geweest om deze master te volgen.
Tijdens het Traineeship wil Lara de kans grijpen om vanuit verschillende perspectieven naar de sector en het werkveld te leren kijken. Hiermee hoopt zij een zo goed mogelijk beeld van de sector te krijgen. Verder wil zij leren om kordater op te kunnen treden en hoe zij overtuigender haar mening kan geven, zonder dat daar stelligheid voor in de plaats komt. Lara beseft zich dat er veel is waar zij nu het bestaan nog niet van weet, maar waar zij de aankomende jaren wel mee te maken krijgt. Volgens Lara spelen er binnen de sector zorg en welzijn thema’s die er echt toe doen. Het is een sociale sector en een ieder krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Lara voelt zich zeer gemotiveerd om te werken aan de toekomstbestendigheid van de zorg. Goede zorg voor ieders gezondheid moet mogelijk zijn, iets waar zij graag aan wil bijdragen.
Lara is 25 jaar en woont in Rotterdam.
Testimonial
Tijdens het volgen van de master Recht van de Gezondheidszorg werkte ik bij een zorgverzekeraar en zorgkantoor. Als werkstudent stapte ik als groentje de wereld binnen van de zorgfinanciering. Het opende mijn ogen en ik kreeg een heel ander beeld van de gezondheidszorg. Werken vanuit het perspectief van de financier van de gezondheidszorg bracht veel nieuwe inzichten mee. Het maakte mij tegelijkertijd ook nieuwsgierig welke nieuwe inzichten andere invalshoeken mij zouden geven.
Nadat ik via LinkedIn benaderd werd door High Select besefte ik dat een Traineeship, zoals die wordt aangeboden, perfect bij mij past. In twee jaar tijd mogen werken bij verschillende opdrachtgevers, met ieder een eigen rol binnen de sector spreekt mij enorm aan. Inmiddels ben ik begonnen en kan ik zeggen dat deze Traineeship de juiste keuze voor mij is. Ik kijk de aankomende twee jaar uit naar de afwisseling en het onbekende. Door zo veel mogelijk werkervaring op te doen, hoop ik mij zo goed mogelijk te kunnen Ontwikkelen. Na die twee jaar hoop ik helder te hebben welke kant ik binnen de gezondheidszorg op wil en waarin ik mij wil specialiseren.
Afgeronde projecten
Project 1: Jurist bij Maasstad Ziekenhuis
Wat Lara het meest interessant en leerzaam vond aan deze opdracht, was het werken op het snijvlak van het sociale en het juridische. Het omgaan met klachten en claims bood haar de kans om zowel de menselijke kant van de zorg te ervaren als te werken met juridische en procedurele aspecten.
Het ene moment adviseerde Lara artsen die werden aangesproken op een vermeende medische fout. Ze begeleidde hen door het hele proces: van het opstellen van een reactie tot het coördineren van vervolgstappen en overleg met andere betrokkenen. Ze vond het waardevol om in deze situaties de artsen te ondersteunen en mee te denken over hoe zij het beste konden handelen.
Op het andere moment werkte Lara als secretaris van de interne onderzoekscommissie. Hier had ze nauw contact met patiënten of nabestaanden die, na bemiddeling door de klachtenfunctionaris, om verder onderzoek vroegen. In deze rol zorgde ze niet alleen voor een goede organisatie van het proces, zoals het verzamelen van informatie en het plannen van gesprekken, maar schreef ze uiteindelijk ook een advies voor het bestuur over de (on)gegrondheid van de klacht. Dit advies diende als basis voor de besluitvorming over hoe de klacht werd afgehandeld.
Lara waardeerde vooral de veelzijdigheid van deze rol. Het combineren van juridische kennis met het persoonlijke contact vond ze enorm boeiend. Ze leerde hoe belangrijk duidelijke communicatie en begrip zijn, vooral in situaties waarin emoties vaak hoog oplopen. Ook leerde zij hoe waardevol het is om eerst iemand gerust te stellen voordat het aanpakken van een probleem werd besproken. Deze ervaring gaf haar niet alleen een breder perspectief op zorg en recht, maar ook op de impact van goede klacht- en claimbehandeling.
Verder hield Lara zich bezig met het oppakken van interne juridische vragen, het bieden van scholing aan andere afdelingen, het opstellen van contracten en het beoordelen of beleidsonderwerpen op een goede manier belegd zijn binnen het ziekenhuis. Ook hield zij zich bezig met de onderwerpen gegevensbescherming en privacy. Denk hierbij aan het ondersteunen van de FG, het controleren van verwerkersovereenkomsten en het oppakken van datalekken.
De onderwerpen die de revue passeerden, laten de veelzijdigheid van de inhoud duidelijk zien: ontzeggingen van toegang, beëindigingen van behandelovereenkomsten, officiële waarschuwingen, het recht op een second opinion, de omgang met donormoedermelk, het meenemen van een urn in het vliegtuig, incidenten die tot crisisberaden leidden, en nog veel meer.
Al met al; Lara heeft hier een hele fijne tijd gehad en kijkt met veel plezier terug op de leerzame periode van elf maanden in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam.