Het is vandaag 12 mei, de Dag van de Verpleging!

Na de Tweede wereldoorlog bestond er een wereldwijd tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. Al in 1954 werden initiatieven opgezet om jonge meisjes te inspireren om de verpleging in te gaan. Sinds 1964 viert Nederland op 12 mei, de verjaardag van de wereldberoemde Engelse verpleegster Florence Nightingale, de Dag van de Verpleging. Op deze dag wordt zij herdacht als grondlegsters van het verpleegkundig beroep en worden is er extra aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden binnen de gezondheidszorg.

Want waar we na de tweede wereldoorlog aandacht vroegen voor het verpleegkundige beroep, hebben we het afgelopen jaar meer dan ooit ervaren hoe belangrijk het werk van de mensen in de zorg is.

Verpleegkundigen

Als ik op een vacaturepagina kijk naar de functieomschrijving van een Verpleegkundige komt het volgende naar boven:

“Een verpleegkundige is iemand die verpleegkundige zorg verschaft aan de patiënt. Tot deze zorg behoren onder andere persoonlijke verzorging, verpleegtechnische handelingen en begeleidende taken”.

Naar mijn idee een statische definitie van het beroep Verpleegkundige. Wat in deze definitie niet is opgenomen is de passie die verpleegkundige hebben voor de zorg van hun cliënten.

Binnen mijn project als Beleidsmedewerker bij gehandicaptenzorg organisatie Amerpoort, kijk ik vol bewondering naar de flexibiliteit van de mensen in de dagelijkse zorg en bijvoorbeeld de verpleegkundigen van het gezondheidscentrum van Amerpoort en Sherpa. Daarom sta ik vandaag, op de Dag van de Verpleging graag stil bij de waardevolle bijdrage die zij leveren aan de Gezondheidszorg.

Coronavaccinaties als voorbeeld

Een militaire operatie waarbij veel van medewerkers en cliënten gevraagd wordt. Zo kregen wij op een donderdagmiddag om 16.00 uur te horen dat we vaccins kregen die over waren bij een andere zorgorganisatie. Kleine kanttekening: de vaccins moesten de volgende dag vóór 22.00 uur “in een arm zitten”! Via Teams werden de betrokkenen benaderd en binnen een overleg van één uur werd alles afgestemd: Huisartsen, Begeleiders, Verpleegkundigen, Gedragsdeskundigen, Managers, en nu vergeet ik er vast nog een paar…

Niemand vroeg zich af “moeten we dit wel doen? redden we dit wel?”

Nee. De volgende dag kregen de eerste patiënten van Amerpoort een vaccinatie. De eerste stap terug naar “normaal” werd gezet, in de vorm van een vaccinatie, uit de handen van de verpleegkundige van ons gezondheidscentrum. Mooi om hier als Trainee van HighSelect een bijdrage aan te mogen leveren.

/ Lisa van Burgsteden

MSc Bestuurskunde

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees? Bekijk ook deze blogs: blog Rosa, blog Myrthe , blog Laura of blog Esther.