Projectleider bij High Select

“Dus jij vindt de combinatie HR en ICT interessant?”

Met deze vraag startte mijn Traineeship bij High Select als Projectleider. Het bijzondere is dat ik geen ICT ervaring heb, alleen de Passie om mij hierin te verdiepen. Toch kreeg ik het vertrouwen om in samenwerking met onze implementatiepartner Simplex het gehele implementatieproces van het HRM-onderdeel van AFAS aan te sturen.

Maar waar begin je dan?!

We begonnen met een ‘brown-paper-sessie’ van twee dagen. Hierin werden alle processen die we wilden automatiseren vergeleken met de mogelijkheden van het systeem. Na alle voorbereidingen, verkenningen en schrijfwerk was het dan eindelijk zover! Mijn sprong in het diepe. We gingen in maart van start. Tweemaal in de week kwamen de consultants om het systeem te implementeren, terwijl ik in de tussentijd zoveel mogelijk probeerde uit te voeren en te leren.

Binnen dit traject had ik 3 rollen:

  • Het aansturen van het project en overzicht houden over de voortgang
  • Het trainen van de gebruikers, de overgang begeleiden en de processen in kaart brengen en aanpassen
  • De operationele taken: van bugfiksing tot het bouwen van onderdelen die High Select graag wilde in de digitale omgeving

Wat heb ik geleerd als Projectleider?

Mijn belangrijkste les is dat de crux van ICT-implementatietrajecten niet bij het systeem ligt, maar bij het enorme veranderproces binnen de organisatie wat er bij hoort. De implementatie leidt uiteindelijk tot meer efficiëntie binnen de organisatie door automatisering maar vraagt ook veel van collega’s die met het nieuwe systeem moeten werken. Ik zou dit project dan ook niet zozeer als een ICT-implementatie traject beschrijven maar eerder als een enorm gedragsverandering project.

Een voorbeeld van een proces wat wij efficiënter hebben gemaakt is het ondertekenen van contracten. Voorheen werd een contract uitgeprint, fysiek ondertekend, daarna ingescand en gemaild naar de nieuwe medewerker. Nu worden contracten getekend met één druk op de knop. Mooie stap richting meer efficiëntie toch?!

De werkenbij pagina

Als onderdeel van de implementatie van AFAS hebben we een werkenbij pagina neergezet. Ook hier hebben we een proces geautomatiseerd: kandidaten kunnen hun gegevens achterlaten op de werkenbij pagina. Hun sollicitatie samen met hun gegevens komen dan direct in het systeem waardoor onze HR-collega’s direct alles kunnen inzien. Het heeft wat bloed zweet en tranen gekost, maar trots ben ik zeker! Met mijn collega Lilian (Marketing Trainee) had ik een fijne samenwerking: ik zorgde ervoor dat de pagina’s functioneel ingericht werden en Lilian zorgde voor de juiste vormgeving in lijn met onze huisstijl.

Ik wil jullie lezers daarom allemaal uitnodigen naar werkenbijhighselect.nl te gaan. Ik ben ontzettend trots op dit project, wetende dat dit systeem nog jaren waarde zal toevoegen na het einde van mijn Traineeship.

Volgende stap

Nu komt de volgende uitdaging: alle opgedane kennis en expertise overdragen. Je realiseert je pas hoeveel kennis je hebt wanneer je dit probeert over te dragen. Maar ook deze uitdaging ga ik met volle moed aan!

/ Denise Lagerweij

BSc Personeelwetenschappen

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees? Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg of Tim Roefs over zijn keuze voor hét Traineeship in de Zorg