Door het Traineeship van High Select weet Elien zeker dat zij zich wil inzetten voor de zorgsector.

Elien

‘We staan voor grote uitdagingen gericht op de toekomstbestendigheid van onze zorg. Zo is het verzuim hoog en de instroom (te) laag’. Hieruit volgt de vraag: hoe houden we de zorg gezond?’

Tijdens het project bij Stichting IZZ mocht Elien meedenken over deze vraag. Een essentieel onderdeel van goede zorg zijn natuurlijk de zorgprofessionals.

Stichting IZZ…

…werkt samen met universiteiten en maakt zich hard om de brug tussen wetenschap en praktijk te slaan. Uit het jaarlijks onderzoek van Stichting IZZ naar het gebruik van fysiotherapie en psychische zorg onder zorgmedewerkers blijkt echter dat jonge zorgmedewerkers steeds meer psychische zorg gebruiken. Ook de monitor Gezond werken in de zorg van IZZ laat zien dat jongeren het werken in de zorg vaker als psychisch belastend ervaren en het verzuim in deze groep steeds groter wordt. Reden voor IZZ om speciale aandacht aan deze doelgroep te besteden en te onderzoeken op welke wijze deze jongeren (<35 jaar) het best geholpen zijn om mentaal gezond te kunnen werken.

Gezond Werken in de Zorg

Dit is een van de projecten waar Stichting IZZ zich voor inzet. De afgelopen maanden heb ik tijdens mijn werk voor Stichting IZZ veel mogen leren over Gezond Werken in de Zorg. Zij zetten zich in voor organisaties uit de sector Zorg en Welzijn om Gezond Werken te bevorderen. Naast dat zij een zorgverzekering op maat voor zorgmedewerkers uitvoeren, ontwikkelen zij kennis gericht op een gezond organisatieklimaat door middel van onderzoeken, adviezen en trainingen. Als Projectmedewerker Gezond Werken in de Zorg deed ik onderzoek naar financieringsmogelijkheden voor meer impactvolle onderzoeken.

Een concreet voorbeeld waar ik veel van heb geleerd is het in kaart brengen van mogelijkheden om samen met andere partijen nog meer impact te kunnen maken. Tijdens mijn opleiding bestuurskunde kreeg ik al veel theorie over de voordelen van samenwerkingsverbanden, maar bij IZZ leerde ik wat dit in de praktijk inhield.

Wat neem ik mee in de volgende stap van mijn loopbaan?

Ik neem het belang om aandacht te hebben voor de gezondheid van zorgmedewerkers mee in de rest van mijn loopbaan. Het klinkt misschien als een cliché; maar je kan beter voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt! Door hier bewust van te zijn en dit bespreekbaar te maken met het hele team ontstaan vaak de beste ideeën op de werkvloer.

/ Elien Oosterwegel

MSc Bestuurskunde (specialisatie Publiek Management)

BSc Bestuurskunde

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg, Thomas Scheepers over Het High Select Traineeship en Ontwikkeling of Iris Caron over haar eerste project in de zorg