“We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan (Herman van Veen)”. Iedereen herkent wel dat je soms het overzicht kwijt bent en het gevoel hebt dat je geen grip meer op je werk hebt. Dat kan zijn doordat je te veel te doen hebt, of niet weet waar je moet beginnen. Hoe zorg je dan weer voor meer grip op je werk? Een antwoord hierop kregen we tijdens de Workshop “Grip op je Werk” van Angela van Dorssen.
Betekenis grip op je werk
Grip betekent voor iedereen wat anders: controle, overzicht, structuur, geen werkstress. Desondanks kregen we tijdens de Workshop praktische tools aangereikt om meer grip te krijgen. Met als belangrijkste boodschap: “neem vanavond vooral iets kleins mee waar je energie van krijgt, zodat je het morgen meteen kan toepassen”. Als je jezelf voorneemt iets te gaan doen dat niet bij jezelf past, dan houd je het ook niet lang vol.
Maar hoe krijg je daadwerkelijk meer grip?
Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. We leerden dat grip ontstaat als je jezelf zinvol voelt, controle hebt en weet hoe je het moet doen. Daarbij is het belangrijk dat je weet wie je bent en wat wel en niet bij je past. Het Traineeship van High Select helpt je bij het ontdekken van jezelf en het ervaren van welke functie wel en niet bij je past. Door de verschillende projecten bij Opdrachtgevers bouwen we ervaringen op die we nodig hebben om die “hoe” te ontdekken. Leren door ervaringen zorgt ervoor dat je meer grip op je werk kan krijgen.
Niet rennen, maar realistisch plannen
Tijdens de Workshop maakte we kennis met Jack de realitycheck. Jack helpt je op het moment dat je te ambitieus wilt plannen. Jack kan heen en weer plannen en zorgt voor ruimte in je agenda in geval van onvoorziene omstandigheden. Deze onvoorziene omstandigheden noemt Jack de beren op de weg. Jack kan ook goed voorspellen als je gaat afwijken van je planning en doelen. Jack zorgt er dan voor dat je ruimte hebt om te kunnen afwijken zonder dat je de deadline mist. Ik hoor je denken: wie is die Jack dan? Die Jack kun je zelf zijn. Je kunt die realitycheck zelf doen door bewust met afstand te kijken naar je planning. Ook hierbij speelt ervaring een rol. Heb je bij een vorig project te strak op elkaar gepland en geen rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden? Dan zul je bij een volgend projectplan meer ruimte inplannen voor deze ongeplande situaties.
De Eisenhower matrix: urgentie vs. belangrijk
We maken altijd alles even belangrijk. Dat herkende ik wel, maar als je eenmaal te veel taken op je bordje hebt, moet je toch gaan prioriteren. De Eisenhower matrix helpt je daarbij. Ik vond het dan ook wel een eyeopener dat ik de Eisenhower matrix al onbewust toepas in mijn hoofd. Terwijl urgent en belangrijk niet altijd even makkelijk te onderscheiden zijn. Urgent hoeft niet te betekenen dat het belangrijk is. Andersom geldt ook dat een belangrijke taak ook niet altijd urgent en dus snel af hoeft te zijn. Als Trainee ervaar ik soms dat het lastig is om urgente taken die niet belangrijk zijn te onderscheiden. Dit komt doordat die urgentie vaak door anderen wordt opgelegd. Hoe beter je weet welke taken en verantwoordelijkheden je hebt -en dus ook eigenaarschap- hoe makkelijker het wordt om ook dit onderscheid te maken.
Conclusie
Al met al ervaar je meer grip als je jezelf kent, ervaring hebt, weet wat er van je verwacht mag worden en vooral rekening houdt met ontspanning en onvoorziene omstandigheden in je planning.
/ Elaine Corstiaensen
BSc Gezondheidswetenschappen, Beleid en Management Gezondheidszorg
MSc Master Health Economics, Policy & Law
High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.
Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?
Bekijk ook deze blogs: Emmy Wolfswinkel over Laaggeletterdheid, Michelle Hettinga over Trainingsweekend: ‘een fruitmand vol kennis’ en Valerie van Dongen over Mijn eerste High Select trainingsweekend en de vele die volgden.