Oostenrijk, 2008 mijn telefoon gaat.

‘Natuurlijk, wat houdt dat in dan? Ja, hartstikke leuk, nee ik ben nu op wintersport, ja volgende week zeker gaan we doen. Bij Kroonenburg in Amersfoort, oké top, tot dan!’

Ik hang op.

Restaurant Kroonenburg Amersfoort

Tijdens mijn wintersport werd ik gebeld of ik niet voor High Select wilde komen werken.  Wat doet High Select dan precies? En wat houdt de rol van Recruiter precies in?  Na alweer vijf jaar bij dezelfde werkgever was het misschien wel tijd om een overstap te maken en een nieuwe uitdaging aan te gaan.  Na een uitsmijter en een glas jus d’orange besteld te hebben sprak ik met de HR Manager over de mogelijkheden. Conclusie: ik moest maar eens met Jos Korner in gesprek gaan. Dat gesprek vond die week nog plaats en verliep ook positief. Dit maakte dat ik op 1 mei 2008 in dienst trad als Recruiter. Hoe dat verdere verloop eruit zag? Zie mijn blog dat ik vorig jaar schreef “12 jaar in dienst en 97 wilde ideeën verder!’.

Nu sta ik graag stil bij de term: Traineeship.

Een Traineeship was in 2008 nog een vrij bijzondere term binnen de sector Zorg en Welzijn. Wij moesten vaak aan organisaties uitleggen dat het ging om WO afgestudeerd talent en niet om stagiaires. Een Young Professional ofwel een Trainee die na afronding van zijn/haar opleiding een Traineeship ging volgen. Een Traineeship waar je naast het opdoen van werkervaring ook een talentontwikkelingsprogramma volgt. Alles met als doel dat de Young Professional een weloverwogen eigen keuze kan maken in de volgende stap van zijn/haar carrière. En dat natuurlijk, het liefst binnen de sector Zorg en Welzijn!

Dat talentontwikkelprogramma of ook wel Traineeship, lijkt tegenwoordig wel een container begrip. Voor mijn gevoel, en ja ik bagatelliseer even, kun je op iedere hoek van de straat een Traineeship kiezen als starter. Vaak wordt er aangegeven dat je een programma volgt waarbij leren centraal staat, je door middel van intensieve coaching en trainingen jezelf kunt ontwikkelen tot een professional.  En dan?

Ik Google: ‘betekenis Traineeship?’ en lees dan

op Jobnet:

Doel van een Traineeship: Het doel van alle soorten Traineeships is om de Trainee op te leiden en te ontwikkelen tot een topmanager of topspecialist. De bedoeling is dat de Trainee daarna doorstroomt naar een vaste functie binnen de organisatie die het best bij hem past.

en op Magnet.me:

Wat is een Traineeship? Een Traineeship is een gestructureerd werkprogramma. Veel grote werkgevers bieden een Traineeship aan voor pas afgestudeerden en combineren werk en opleiding. Met een Traineeship kan je tegelijkertijd leren en ervaring op doen binnen verschillende onderdelen van het bedrijf. Zo kom je erachter wat je sterke punten zijn en wat je leuk vindt. Een Traineeship is eigenlijk een reeks stages waar je je vaardigheden op verschillende vlakken kunt verbeteren. En onder ons: werkgevers gebruiken Traineeships voor het vinden en recruiten van de toekomstige managers binnen het bedrijf.

En dan pak ik toch ook maar even de VanDale erbij. Tot mijn grote verbazing zie ik staan: ‘Geen resultaat voor ‘Traineeship’.

Terug bij af.

De start van High Select

In oktober 2002 opende High Select haar deuren. In eerste instantie was de focus van High Select markt-breed maar al snel is die verschoven naar enkel en alleen de Zorg- en Welzijnssector (hier valt ook de overheid onder). De keuze voor één sector maakte het mogelijk om het concept zo specifiek en relevant mogelijk te maken . Het resultaat mag er dan ook zijn: hoog gemotiveerde Trainees met een brede relevante en toepasbare kennis voor de Zorg en Welzijnssector.

High Select is ontstaan vanuit twee visies:

  • Pas afgestudeerde academici de mogelijkheid bieden om voordat ze een definitieve keuze voor een bepaalde werkgever willen maken, eerst de gelegenheid te geven om er achter te komen welke soort organisatie en welke cultuur het beste bij hen past.
  • Organisaties de mogelijkheid bieden om door middel van het Traineeship met jong talent in contact te komen, zonder daar zelf kostbare investeringen te moeten doen voor een eigen Traineeship.

Hoewel het woord Traineeship een containerbegrip aan het worden is, blijft het bijzonder dat wij nog steeds kunnen zeggen: High Select zorgt ervoor dat Trainees waarde kunnen toevoegen als toekomstige Beleidmakers en Managers in de Sector Zorg en Welzijn. En niet dat zij binnen ons eigen bedrijf doorgroeien naar een vaste functie.

High Select voegt waarde toe

Wij bieden potentieel aan werknemers, die kennis  en ervaring hebben opgedaan bij voor de gehele sector zeer belangrijke segmenten. Deze kennis en ervaring dragen bij aan een beter begrip voor toekomstige gespreks- en onderhandelingspartners, een betere communicatie tussen deze partijen en een betere afstemming van de onderlinge belangen. Door de opgedane kennis en ervaring ontwikkelen de Trainees een brede visie, waardoor zij uitstekend zijn toegerust voor een mogelijk leidinggevende positie in de nabije toekomst. Bijkomend voordeel bij een aansluitend dienstverband is het risico voor mismatching vrijwel nihil, doordat beide partijen elkaar tijdens de Traineeperiode goed hebben leren kennen.

Het Origineel

Laten wij daarom de komende jaren ‘Het Origineel’ blijven en samen nog vele goede Talenten bij ons in het Traineeship opleiden. Daar draagt onze expertise én het keurmerk ‘Expert in Talentontwikkeling’ zeker aan bij!

En die vanDale….die, bel ik ook nog wel!

/ Nouschka Haven
Partner High Select

n.haven@highselect.nl
06 13 96 03 47

‘Ik ben iemand die graag nieuwe dingen probeert’

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.