Eerste project: Vektis
In oktober 2016 ben ik als Management Trainee van High Select begonnen bij Vektis, hét informatiecentrum van de zorg. Vektis is het datacentrum waar alle declaraties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars verzameld worden. Dit levert een berg aan big data op en dit transformeert Vektis in relevante informatie voor zorgprofessionals zoals zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Als trainee bij Vektis krijg ik veel kansen om me op verschillende vlakken te ontwikkelen en te leren van de experts die er werken.

Werkzaamheden bij Vektis
Ik ben binnen Vektis werkzaam als onderzoeker van het expertteam Wet langdurige zorg/wijkverpleging, waar ik veel leer over de langdurige zorg en de ouderenzorg. Als onderzoeker ben ik de spil in de projecten, omdat in deze functie zowel intensief klantcontact als intensief contact met de analist en datamanager nodig is. Wat ik hier leer, naast de inhoudelijke verdieping in een specifiek onderdeel van de zorg in Nederland, is het verfijnen van communicatieve vaardigheden in een spectrum van zeer technische communicatie naar niet technische communicatie. Naast mijn rol als onderzoeker ben ik ook verantwoordelijk voor het verbeteren van de klantgerichtheid van de organisatie. Hiervoor doe ik onderzoek naar de huidige positie van klanten in de organisatie en schrijf ik een aanbeveling voor het management om dit te verbeteren.

Hacken bij Vektis
Toen ik een kleine twee maanden bij Vektis werkte en al goed meedraaide in de werkzaamheden van het expertteam was er een oproep voor deelname aan een hackathon georganiseerd door de ACM. Als nieuwsgierige trainee meldde ik me meteen aan en tot mijn vreugde mocht ik meedoen! Samen met drie collega’s die ik vooraf niet kende gingen we op donderdag rond 16:00 uur richting Den Haag om ons 24 uur lang te storten op een zorggerelateerd vraagstuk. De ervaring was onvergetelijk en uniek. Samen met de collega’s hebben we in 24 uur een concept uitgewerkt met concrete invulling en een strakke pitch. De pitch die ik gaf verliep goed gezien de omstandigheden van 36 uur niet slapen en veel cafeïne en we ontvingen complimenten van de jury. Helaas gingen we er niet met de prijs vandoor, maar wel met een unieke ervaring. De hackathon bij Vektis zal een dag zijn waarin innovatie op een speelse en creatieve manier tot uiting komt.

Interne hackathon bij Vektis
Nieuwe dingen realiseren is ook iets waar ik bij Vektis ruimte voor krijg, zoals het organiseren van een interne hackathon voor medewerkers van Vektis, de Vekathon. Het woord hackathon is een samentrekking van hacken en marathon en heeft als doel om in een korte tijd een innovatief product of concept uit te werken. Dit evenement vond plaats op 31 maart met 43 deelnemers in 7 multidisciplinaire teams. Het doel was om de verborgen innovatie die bij de medewerkers ligt geforceerd tot uiting te laten komen in één lange dag van creativiteit, samenwerking en vernieuwing. Dit initiatief is voortgekomen uit mijn deelname namens Vektis aan een hackathon van de ACM in december 2016. Het evenement dat 15 uur heeft geduurd was een daverend succes en de nieuwe producten die gerealiseerd zijn zullen aankomende tijd verder uitgewerkt worden door Vektis. Voor meer informatie over de Vekathon zie www.vektis.nl

Toekomstperspectief
In mijn toekomstige projecten via High Select ben ik op zoek naar inhoudelijke verdieping en mogelijkheden om mijn capaciteiten als professional in zorgmanagement te versterken. Met mijn motivatie om resultaten te boeken, mijn betrokkenheid op het gebied van maatschappelijke vraagstukken en mijn achtergrond in gezondheidszorg, wetenschap en bedrijfskunde kan ik een bijdrage leveren aan het verbeteren en versterken van de processen in zorg organisaties.

/ Amber Hol Horeman