Idske over het Traineeship in de zorgToenemende zorgvraag

In Nederland hebben we een van de beste gezondheidszorgsystemen van de wereld en daar mogen we best trots op zijn. Echter, door de toenemende zorgvraag in ons land, wordt het zorgpersoneel steeds schaarser en dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Als er geen structurele veranderingen komen in de zorg zal het personeelstekort oplopen van 48.600 werknemers in 2022 tot 135.000 werknemers in 2031(1). Daarom moet de zorg veranderen, of we nu willen of niet.

Mijn ervaring

Mijn naam is Idske Dotinga en ik werk voor mijn eerste opdracht nu bijna een half jaar als Beleidsadviseur in het St. Antonius Ziekenhuis. In het Antonius ondersteun ik twee managers en hun eenheden met diverse werkzaamheden waarbij ik word betrokken in verschillende projecten. Voor één van deze projecten analyseer ik momenteel voorspellingen over toekomstige personeelsschaarste zodat we een juist advies kunnen geven over waar het ziekenhuis rekening mee moet houden. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaring van het High Select Traineeship tot nu toe en vertel ik meer over personeelsschaarste in de zorg.

Het High Select Traineeship

Als ik nu terugkijk op het afgelopen half jaar vind ik het echt bijzonder hoeveel ik heb geleerd in relatief korte tijd. Tijdens mijn master heb ik natuurlijk ook van alles geleerd, maar dit was toch vooral heel theoretisch en onderzoeksgericht. Hoe het werkt in een zorgorganisatie en hoe het is om hier onderdeel van te zijn, daar kan je natuurlijk pas echt achter komen als je dit zelf ervaart. Door opdrachten te doen bij verschillende organisaties bouw je waardevolle ervaring op.

Het Ontwikkelprogramma van hét Traineeship in de zorg

Ik vind het super dat je de tools die je leert tijdens de Trainingen en Workshops vaak gelijk weer kan toepassen in je opdracht. Daarnaast helpt dit Traineeship mij om beter in te kunnen schatten wat voor baan ik zou willen in de toekomst, zeker zodra ik verschillende opdrachtgevers kan vergelijken.

Ik ben blij met de keus voor dit Traineeship, ik krijg er echt energie van.

Ik haal nu veel meer voldoening uit mijn werkzaamheden, omdat ik weet waar ik het voor doe. Van meedenken over de toekomst van de zorg tot de manager te kunnen ontlasten, het zijn allemaal dingen waarbij ik echt iets kan bijdragen. Dit geeft mij meer voldoening dan verslagen maken voor een cijfer waar vervolgens niet altijd meer iets mee gedaan wordt.

Mijn eerste opdracht bevalt erg goed

Ik werd in het diepe gegooid omdat alles nieuw was voor mij maar het is super divers, leerzaam en uitdagend! In het St. Antonius ondersteun ik de Manager van Heelkunde en het management van Waardegedreven Verbeteren. Heelkunde is echt een mooie zorgeenheid met veel chirurgische afdelingen maar ook sportgeneeskunde en de SEH. Omdat ik graag een beter beeld wilde hebben van de werkvloer, mocht ik op verschillende afdelingen meelopen. Verder ben ik weinig te vinden op de afdelingen maar het is fijn om een indruk te hebben van de afdelingen en wat er speelt.

Ik ondersteun de manager vooral in projecten: projecten die op een afdeling lopen, projecten die binnen de portefeuille van de Manager vallen of ziekenhuisbrede projecten die inspelen op actualiteiten of vooruitblikken op de zorg van de toekomst. Daarnaast ondersteun ik het managementteam van de nieuwe eenheid Waardegedreven Verbeteren. Deze eenheid richt zich op het continue verbeteren van de zorg en bestaat uit veel teams met verschillende disciplines, denk bijvoorbeeld aan kwaliteit, capaciteit en zorglogistiek. In het begin stond mijn bijdrage vooral in het teken van het vormen van een eenheid, terwijl ik nu ook vanuit deze eenheid meedraai in verschillende multidisciplinaire projecten en bijvoorbeeld aansluit bij de Stuurgroep Kwaliteit.

In mijn analyse over personeelsschaarste…

kwam ik het rapport ‘Uitweg uit de schaarste’ tegen (1). Dit rapport inspireerde mij om de noodzaak van veranderingen in de zorg de met jullie te delen. Tijdens de pieken van de covid pandemie hebben we al kunnen ervaren wat de consequenties zijn van het uitstellen van zorg en ik vind dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat dat normaal wordt in de zorg. Hoewel covid meer en meer naar de achtergrond verdwijnt, betekent dit niet dat de problematiek in de zorg ook is opgelost. Verzuim en werkdruk zijn nog steeds een groot probleem en dit verdient aandacht, helemaal als je de personeelsschaarste in acht neemt. Covid of niet, zorgpersoneel was al schaars en dit wordt alleen maar erger.

Technologie

Desalniettemin wordt er in het rapport van Gupta Strategists beweerd dat door technologie op de juiste manier in te zetten, dit het personeelstekort zou kunnen verhelpen (1). In de zorg zijn mensen soms sceptisch over technologie, omdat zorg mensenwerk is. Hoewel ik dat goed begrijp, zie ik steeds meer in wat technologie voor de zorg zou kunnen betekenen en dat het een rol kan spelen in het aanpakken van het personeelstekort. Technologie zou ziekenhuiszorg kunnen voorkomen of kunnen zorgen voor efficiëntere inzet van zorgpersoneel (1), zodat zij zelf meer tijd overhouden voor het contact met de patiënt en ontwikkeling.

Bovendien zou er in het kader van werkdruk en werkplezier gekeken kunnen worden naar hoe technologie het zorgpersoneel zou kunnen ontlasten, bijvoorbeeld door het automatiseren van administratieve taken. Dit is ook belangrijk voor het aantrekken van nieuw personeel en het verminderen van de uitstroom. Kortom, de technologie biedt talloze kansen en nu is het aan ons om deze kansen aan te grijpen en in te spelen op personeelsschaarste zodat we de zorg meer en meer toekomstbestendig kunnen maken.

Rapport:

/ Idske Dotinga

MSc Health Sciences, Prevention & Public Health

BSc Health & Life Sciences

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg, Thomas Scheepers over Het High Select Traineeship en Ontwikkeling of Iris Caron over haar eerste project in de zorg