Twee weken geleden werd ik door Nouschka opgebeld, omdat zij een fantastisch idee had. Ruim een half jaar geleden, tijdens mijn kennismakingsgesprek met haar, hebben wij het kort over mijn vorige studie en werkervaring gehad en we hadden het al snel over onze gemeenschappelijke passie: wijn! Tijdens mijn opleiding op de hotelschool heb ik 5 jaar geleden een wijnopleiding gevolgd in Zuid-Afrika. In die tijd heb ik leuke kennis opgedaan, waar ik nog steeds veel plezier van heb wanneer ik met anderen over wijn spreek. Ondanks dat ik destijds de keuze heb gemaakt niet verder te gaan in de wijn, is en blijft het een onderwerp waar ik nog steeds enthousiast van word. Na de opleiding heb ik dit onderwerp vooral besproken in kleine gezelschappen, met familie en vrienden. Ik vond het leuk om hen een klein beetje te kunnen laten proeven met waar ik in Zuid-Afrika mee bezig ben geweest. Tijdens het telefoongesprek met Nouschka stelde ze de vraag of ik enig idee had of het mogelijk zou zijn om een wijnproeverij te organiseren voor onze vijftig(!) collega’s én partners, om juist nu op een sociale manier in verbinding te blijven met elkaar.

Dus een online wijnproeverij?! Nouschka vroeg niet eens direct of ik het wilde presenteren, maar gedurende ons gesprek en het uitwisselen van mogelijke ideeën werd ik zo enthousiast dat ik zei; “Ik ga het gewoon doen”. Nouschka was ontzettend enthousiast. Ze had dit idee al 12 jaar op de planning staan, maar omdat er altijd mensen zijn die moeten reizen na een proeverij lukte het maar niet om zoiets op te stellen. Dat langverwachte moment was dus ein-de-lijk daar. Ik ben direct naar mijn boekenkast gehold en terwijl ik door mijn wijnboeken bladerde, was ik met mijn gedachten alweer in Zuid-Afrika. Snel daarna belde ik met een wijnimporteur en samen hebben we enkele ideeën besproken. Binnen 24 uur was het rond. De wijn was besteld en ik kon bedenken hoe we de avond zouden invullen. Bezig zijn met wijn haalt iets in mij naar boven. Mijn enthousiasme groeide met de bladzijde die ik in mijn boeken omsloeg.

De dag van de proeverij, afgelopen vrijdag, realiseerde ik me dat ik die avond voor een man of vijftig zou spreken. Dit was de eerste keer dat ik voor zoveel mensen een wijnproeverij organiseerde, en dan ook nog eens online. Met lichte spanning, maar volledig voorbereid, opende ik de Zoom-meeting. Langzaamaan druppelde iedereen rond een uur of 8 binnen. Alle collega’s hadden die week een doos met vier flessen wijn en hapjes thuis ontvangen – je kunt je voorstellen dat ze allemaal met smart op deze avond te wachten. Zo goed als alle collega’s waren met partner of huisgenoot aanwezig. De vijftig mensen werden er al snel tachtig! Dat gaf me enorm veel energie.

Tijdens het proeven van de wijn, heb ik mijn collega’s geleerd wat ‘echt ’wijn proeven nu eigenlijk is. Collega’s werden oprecht enthousiast door wat ik ze heb kunnen laten proeven. Na wat leuke verhalen uit de wijnwereld te hebben gedeeld, was het officiële gedeelte van de avond afgelopen en was er nog ruimte om lekker te borrelen. Het verbaasde me hoeveel mensen me tijdens het borrelen vertelden hoe enthousiast iedereen over de avond is geweest. De hele groep bleef hangen bij de borrel en iedereen stelde veel vragen. Uiteindelijk bleven we met tien man over en sloten we om 00:30 uur af, met lege flessen en een heel voldaan gevoel.

De vele positieve reacties hebben me echt overdonderd. Ook dat ik na 5 jaar mijn passie voor wijn weer heb teruggevonden is super waardevol! Wat ik heb geleerd: wanneer iets onmogelijk lijkt, dan betekent dat niet dat je iets niet kunt, maar eerder dat je verkeerd kijkt naar de situatie. Door je focus te verleggen kun je in andere tijden dromen realiseren, die tot voor kort juist als onhaalbaar werden geschetst…

Sophie Velthuis

Sophie Velthuis (26) heeft de Bachelor International Hospitality Management behaald aan de NHL Stenden University of Applied Sciences Leeuwarden en de Master Business Administration afgerond aan de Radboud University Nijmegen. Sophie is Trainee bij High Select en is reeds begonnen aan haar tweede High Select bij Trias, waar ze de medezeggenschapsraad gaat ondersteunen. Haar eerste heeft ze uitgevoerd als Projectmedewerker Administratie & Procesverbetering bij Trivium Meulenbelt Zorg.