Project op Curaçao

Ik had al een aantal jaar het plan om met mijn vriend naar Curaçao te gaan voor zijn afstudeerstage. Ik wilde daar ook graag werken om ervaring op te doen in het buitenland, maar vooral ook om op het eiland een steentje bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de zorg. Een leuk plan, dat werken in het buitenland, maar in de tussentijd moest ik nog wel een baan vinden in Nederland en het liefst een baan die ik ook op Curaçao voort zou kunnen zetten. Waar ik uiteindelijk terecht ben gekomen? Bij een huisartsenpraktijk op Curaçao!

High Select

In de zomer van 2022 kwam ik High Select tegen op LinkedIn. Ik werd gelijk enthousiast, omdat het Traineeship exact het soort opdrachten aanbiedt waar ik energie van krijg. Daarnaast is het ontwikkelprogramma natuurlijk een mooie kans om in een korte tijd veel nieuwe kennis op te doen. In augustus 2022 solliciteerde ik bij High Select. Ik heb tijdens de sollicitatie verteld over mijn plannen, in de hoop dat dit hen niet af zou schrikken. Gelukkig zag High Select het als een leuke uitdaging.

Zoektocht naar een project

Het oorspronkelijke idee was om een project binnen het Traineeship te vinden dat ik op Curaçao uit zou kunnen voeren. Dat kon van zowel een Nederlandse of Curaçaose opdrachtgever zijn. High Select heeft mij geholpen met het zoeken van potentiële projecten, maar na lang zoeken werd duidelijk dat het niet ging lukken om een project binnen het Traineeship uit te voeren. Het grote tijdsverschil en verschil in salaris speelden daarin een grote rol.

Huisartspraktijk op Curaçao

Via via ben ik in contact gekomen met een huisarts van één van de grootste huisartspraktijken op Curaçao, Centro Medico Aesculapius. In deze praktijk zijn 5 huisartsen, 6 assistentes en 2 administratief medewerkers werkzaam. Zij dragen de zorg voor zo’n 15.000 patiënten. De huisartspraktijk was al langere tijd opzoek naar iemand die ondersteuning kon bieden bij het optimaliseren van processen binnen de huisartspraktijk en het doorvoeren van verbeteringen naar aanleiding van de recent opgestelde kwaliteitsnormen voor de huisartsenzorg op Curaçao. Na enig overleg gingen de huisartsen akkoord en werd ik de eerste Beleidsmedewerker bij deze huisartspraktijk.

Werkzaamheden

In een periode van 3 maanden heb ik binnen de huisartspraktijk op Curaçao onder andere scholingen en een opleiding voor de assistentes geregeld. Ik heb de informatievoorziening voor patiënten verbeterd door de website te vernieuwen, televisie slides met relevante informatie in de wachtkamer te realiseren en de informatieborden buiten de praktijk te vernieuwen. Daarnaast heb ik door nieuwe protocollen/werkafspraken te schrijven en samen te werken met het ICT bedrijf dat het Elektronisch Patiënten Dossier verzorgd voor de huisartspraktijk, gerealiseerd dat de laboratorium uitslagen vanaf nu digitaal verwerkt kunnen worden. Hierdoor hebben de assistentes nu meer tijd over voor de patiënten en het opnemen van de telefoon. De huisartsen kunnen zelfstandig verder met het aanbrengen van verbeteringen in de praktijk door het overdrachtsbestand dat ik hen heb overhandigd. Ik blijf contact onderhouden met een aantal collega’s uit de huisartspraktijk en ben erg benieuwd naar alle Ontwikkelingen.

Terug naar Nederland

Onderhand ben ik weer terug in Nederland en pak ik het Traineeship weer op. Ik ben High Select dankbaar voor de flexibiliteit en het meedenken in deze uitzonderlijke situatie!

/ Elise Elferink

BSc Verpleegkunde
MSc Gezondheidswetenschappen

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs/ papers: Lizan Westenbrink over Digitalisering in de zorg, Elaine Corstiaensen over Grip op je werk en Emmy Wolfswinkel over Laaggeletterdheid.