Het was 5 minuten voor 17:00 en Marieke en ik scheurden de parkeerplaats op. We waren ruim op tijd vertrokken uit Hoevelaken naar Utrecht voor de uitreiking van het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling, maar plots waren wij in een onverwachte file beland. Met veel enthousiasme en een beetje spanning, kwamen wij uiteindelijk stapvoets Utrecht binnen gereden. De parkeerplaats was nabij. Erik-Jan was al op locatie stuurde ons foto’s om te laten zien waar de uitreiking plaats vond. ‘Net twee plekken vrij achter mij’ stuurde Erik-Jan, ik reageerde met grote haast ‘Vrij hoiden!!’. Niet helemaal ABN, maar Erik-Jan wist gelukkig wat ik bedoeld
Op de minuut af kwamen wij op tijd de zaal binnen lopen. In de zaal, die in totaal zo’n 80 koppen telde, stonden precies twee lege stoelen op de achterste rij. Marieke en ik namen direct plaats, zwaaide even naar Erik-Jan (die vlak voor ons zat) en gingen op het puntje van onze stoel zitten…
Mirjam Baars, directrice van het onderzoeksbureau SatisAction en kartrekker van het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling, vertelde een inspirerend verhaal over actuele onderwerpen als Robotisering, het voorkomen van Burn-Outs en innovatieve talentmanagementinterventies zoals ‘Beoordeel je baas’ en ‘De fuck-up van de week’. De moraal van het verhaal: geld is niet de heilige graal om mensen te laten leren, consequent op zoek gaan naar verbeteringen in de alledaagse werkzaamheden wel!
Daar staan wij als High Select dus volledig achter. De samenhang van het gehele Traineeship is erop toegespitst dat onze Trainees binnen een periode van twee jaar zich ontwikkelen van ‘afgestuurde academicus’ naar ‘Changemaker in de sector Zorg en Welzijn’. Hierbij hanteren wij al 19 jaar het 70-20-10 gedachtegoed dat Charles Jennings in 2015 heeft geformuleerd.
Mensen leren vooral door te doen (70). Onze Trainees gaan aan de slag bij tenminste drie verschillende organisaties in de sector Zorg en Welzijn in verschillende beleidsfuncties. Hierdoor krijgen zij een goed beeld van de sector en hebben zij de kans zich vanuit meerdere invalshoeken te ontwikkelen als Young Professional.
Ieder mens beschikt over bepaalde kennis, vaardigheden en visie waar anderen van kunnen leren. Dit geloven wij en daarom creëren wij situaties waar onze Trainees kunnen leren van anderen (20). Iedere Trainee beschikt over een externe coach; wordt iedere 2 tot 3 weken gebeld door hun persoonlijke begeleider; schakelen over projecten met onze Regiomanagers en vormt samen met 5 tot 7 andere Trainees een intervisiegroep.
Formele cursussen en trainingen (10) vormen de finale katalysator die ons Traineeship zo succesvol maakt. Maandelijks komen wij bij elkaar voor een inhoudelijke workshop en vijf keer per jaar bieden wij een heel weekend waar een Trainee zich kan verdiepen in een thema (denk aan Communicatie, Projectmanagement of Leiderschap).
Middels ons 70-20-10 model krijgen onze Trainees in twee jaar tijd een goed beeld van de type professional die zij willen zijn en waar zij waarde willen toevoegen in de sector Zorg en Welzijn. Inmiddels hebben ruim 160 Trainees het Traineeship succesvol afgerond en daar zijn wij trots op!
Vol spanning zaten wij dus in de zaal. Erkend wetenschappelijk onderzoek ons Traineeship als hét Traineeship in de sector Zorg en Welzijn? Zijn wij expert op het gebied van Talentontwikkeling? Krijgen wij dat keurmerk?
Toen het moment daar was, waar Mirjam Baars de onthulling deed, gleden wij bijna van onze stoel af van de spanning. En wat waren wij verheugd toen het antwoord volmondig luidde: “Ja!!”. Geweldig dat ons Traineeship nu ook wetenschappelijk onderbouwd erkend is. Veel dank aan alle Trainees, opdrachtgevers en High Select medewerkers voor dit grote succes.
Met blijdschap stapten wij de auto weer in. Hoewel de navigatie de reis naar huis begeleidde, was ik in mijn gedachten vooral bezig met het avontuur dat wij de aankomende jaren aangaan om het Traineeship nóg beter te faciliteren.
/ Luuk van de Braak
Luuk is HR Manager bij High Select.