Mijn eerste project binnen hét Traineeship in de zorg

Tijdens mijn eerste project binnen hét Traineeship in de zorg heb ik 10 maanden waarde mogen toevoegen bij Amerpoort als Beleidsmedewerker van het Expertisecentrum. Amerpoort is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking “Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking”, dat is waar Amerpoort voor staat. Dit merk je in de hele organisatie. Bij alles wat je doet even nadenken: draagt dit bij aan het leven van de cliënten?

Beleidsmedewerker Expertisecentrum van Amerpoort

Als Beleidsmedewerker heb ik het Expertisecentrum van Amerpoort en haar directeur ondersteunt op tactische en strategische thema’s, maar werd ook de link gelegd met de operationele kant. Thema’s zoals de wisseling van de directeur expertisecentrum, de positionering van het expertisecentrum in de organisatie en de verbinding van het expertisecentrum met de zorg- en behandelteams waren onderdeel van mijn werkzaamheden.

Rol als Procesbegeleider binnen verschillende projecten

Ik had diverse taken, zoals het bewaken van de voortgang van onderwerpen ter voorbereiding van besluitvorming in het MT en het voortouw nemen in verschillende projecten. Dit zijn projecten waarin ik de rol als procesbegeleider had en de verschillende partijen (waaronder ook de link met de zorg) heb betrokken. Voorbeelden hiervan zijn: een evaluatie van de bereikbaarheidsdienst, een visie op veiligheid en het herzien van het beleid seksueel misbruik. Ik heb ervoor gezorgd dat deze onderwerpen met de juiste mensen besproken zijn en heb ik hierin de directeur van het Expertisecentrum ondersteund met haar inbreng in het MT.

Ook was ik betrokken bij de crisisorganisatie rondom corona

Daarnaast was ik betrokken in de crisisorganisatie rondom corona, binnen het medisch regieteam en het corona projectteam heb ik ondersteund in veranderingen in het coronabeleid en praktische zaken. Hierbij had ik een signalerende, verbindende en procesmatige rol. Onder anderen als procesbegeleider van de vaccinaties in samenwerking met collega organisatie Sherpa.

Hoe kijk ik terug op mijn eerste project binnen mijn Traineeship?

In mijn vorige blog over de dag van de verpleging schreef ik over mijn bewondering voor de flexibiliteit van de mensen in de dagelijkse zorg. Die bewondering is in de maanden daarna niet afgenomen.

Toen ik mijn opdracht startte bij Amerpoort was het eind november 2020, net voor een nieuwe piek van het coronavirus. Mijn eerste maanden stonden vooral in het teken van corona, snel denken en snel acties ondernemen. Beleid wat aangepast moest worden op nieuwe maatregelen, wat betekenen deze maatregelen voor de organisatie? Na deze piek heb ik meer taken opgepakt voor het Expertisecentrum. Door deze afwisseling had ik een divers takenpakket, veel samenwerkingspartners en veel mogelijkheden om te leren.

Waar heb ik het meest van geleerd tijdens mijn eerste project?

En waar heb ik dan het meest van geleerd? Toch wel de corona crisisorganisatie. In het diepe springen en samen met collega’s zorgen voor de juiste vertaling van de landelijke maatregelen en de vaccinaties voor de cliënten. Dit zorgde voor interessante en leerzame situaties. Zo had ik van tevoren niet verwacht dat ik het werken in een crisissituatie zo leuk zou vinden. Snelle acties en van tevoren niet weten hoe je dag er precies uit gaat zien. Structuur aanbrengen en aan het eind van de dag met een voldaan gevoel afsluiten: het is weer gelukt!

/ Lisa van Burgsteden

MSc Bestuurskunde

BSc Management in de Zorg

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Tessa: “Daarnaast vind ik het erg fijn dat je wordt ondersteund op het gebied van persoonlijke ontwikkeling; Coaching, een Intervisiegroep, Trainingsweekenden en Inspiratiesessies.”

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees? Bekijk ook deze blogs: blog Rosa, blog Myrthe , blog Laura of blog Esther.

Hago Zorg - startersfunctie in de richting van Communicatie in de ZorgNierstichting Nederland- functie in de richting van Communicatie in de ZorgStichting SPKS- functie in de richting van Communicatie in de ZorgSGE- functie in de richting van Communicatie in de Zorg Huisartsenopleiding Nederland - Functie in de richting van Communicatie