Marketing in de Zorg?! Dat klinkt interessant, dacht ik toen ik over deze Training hoorde. Marketing is misschien niet het meest voor de hand liggende onderwerp waar mensen die kiezen voor een carrière in de zorg zich mee bezig willen houden. Toch is het met ingang van de marktwerking in de zorg iets waar we niet onderuit kunnen. Ik hoor verschillende meningen over marktwerking in de zorg, sommigen zijn fel tegen en willen weer terug naar het ziekenfonds, anderen zien de voordelen van concurrentie tussen aan bieders voor het leveren van de beste zorg.

Marketing in de zorg, hoe werkt dat?

Marketing is voor mij geen onbekend terrein, marketing in de zorg wel. Tijdens mijn Master stage van de studie Nutrition & Health aan de Wageningen Universiteit, ben ik terecht gekomen bij een grote speler in de zuivelindustrie. Na mijn afstuderen kreeg ik de kans om daar tijdelijk te blijven werken in de rol als Marketing Specialist. Hierin kon ik mijn affiniteit met marketing en kennis op het gebied van voeding en gezondheid mooi combineren. Toen ik moest gaan kijken naar een volgende stap in mijn carrière, kwam ik tot het besef dat ik mijn ambitie om bij te dragen aan een gezondere bevolking (tevens de reden om Nutrition & Health te studeren) waar wilde gaan maken.

Maar hoe?!

Toen kwam High Select op mijn pad. Ik was meteen enthousiast over het Traineeship: een combinatie van diverse projecten in de sector Zorg- en Welzijn met daarnaast een intensief Ontwikkelprogramma. Een mooie kans voor mij om uit te zoeken hoe ik mijn ambities waar kon maken. Door mijn ervaring op het gebied van marketing en het plan van High Select om hier meer in te investeren, ben ik gestart in een dubbelrol: Marketing Trainee Beleid- en Management Trainee Zorg & Welzijn! Het volgen van de Training Marketing in de zorg was voor mij dus vanzelfsprekend.

Wat houdt de Training Marketing in de Zorg in?

In november heb ik de Training Marketing in de Zorg gevolgd onder leiding van Hans Pijbes. Zoals alle Trainingen van High Select, was deze op een praktische manier ingestoken. Vooraf aan de Training kregen we de opdracht om een eigen casus mee te nemen. In mijn huidige rol als Projectmedewerker Afdeling Gezond Leven bij het RIVM, kwam ik veel te weten over de rol van het ministerie van VWS op het gebied van preventie.

Zij stimuleren bijvoorbeeld de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars op dit gebied. Een van de maatregelen om dit te stimuleren is het opnemen van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in het basispakket van de zorgverzekering. De GLI is een interventie die mensen met overgewicht helpt meer te bewegen en gezond te eten. Daarnaast ken ik een diëtistenpraktijk Fitologie, die de GLI wilt gaan aanbieden. Dit was dan ook de casus die ik meebracht: hoe kan Fitologie bijdragen aan een gezondere samenleving door het inzetten van de GLI? Een interessante casus als je het mij vraagt!

We maakten een marketingplan

Alle onderdelen van een stevig marketingplan werden in een vogelvlucht doorgenomen, waarna we de tijd kregen om in kleine groepjes de onderdelen uit te werken voor onze casus. We startte met een analyse van de huidige situatie van onze casus in de markt aan de hand van het Abell-model en eindigde met een innovatieve marketingstrategie. Tijdens deze Training heb ik mijzelf steeds afgevraagd hoe zorg zoveel mogelijk bij kan dragen aan de gezondheid van de doelgroep maar vooral ook hoe deze doelgroep bereikt kan worden. Wat mij betreft weer een mooie mogelijkheid voor mij om mijn affiniteit met marketing en kennis op het gebied van gezondheid te combineren!

/ Lilian Brouwer

MSc Nutrition & Health

BSc Voeding & Gezondheid

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Tessa: “Daarnaast vind ik het erg fijn dat je wordt ondersteund op het gebied van persoonlijke ontwikkeling; Coaching, een Intervisiegroep, Trainingsweekenden en Inspiratiesessies.”

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees? Bekijk ook deze blogs: blog Rosa, blog Myrthe , blog Laura of blog Esther.

Hago Zorg - startersfunctie in de richting van Communicatie in de ZorgNierstichting Nederland- functie in de richting van Communicatie in de ZorgStichting SPKS- functie in de richting van Communicatie in de ZorgSGE- functie in de richting van Communicatie in de Zorg Huisartsenopleiding Nederland - Functie in de richting van Communicatie