Vol spanning wachtte ik op een mail of telefoontje van High Select met, hopelijk, goed nieuws. Eind mei kwam dat telefoontje dan eindelijk: “We hebben een opdracht voor je bij het St. Antonius Ziekenhuis.” Mijn eerste ‘echte’ opdracht en tevens echte baan, als Trainee, binnen een groot ziekenhuis. Ik had er in ieder geval zin in! 

De opdracht was helder: het behalen van de NIAZ-Qmentum accreditatie in november 2018. Hoe we dat bereiken? Dat was iets minder duidelijk. Die onduidelijkheid gecombineerd met het feit dat er geen projectplan was en dat de druk vanaf het begin al hoog was, maakte dat het voor mij wel voelde alsof ik meteen in het diepe gegooid werd. Daarnaast was het ook wennen om als ‘jonkie’ in een team te stappen dat al jarenlange (leidinggevende) ervaring had binnen de gezondheidszorg of elders.

Langzamerhand begonnen wij als projectteam door te krijgen wat nodig was om stappen te zetten richting ons uiteindelijke doel. Inhoudelijk kon ik goed mee komen met wat er verwacht werd van me en al snel begon ik het ziekenhuis te begrijpen en verbanden te zien. Naast het inhoudelijke gedeelte merkte ik dat ook op persoonlijk vlak het soms een uitdaging was. Ik was altijd gewend om zelf dingen op te pakken en uit te zoeken. Maar ik leerde al snel dat het vaak efficiënter is om juist om hulp te vragen of met behulp van de groep dingen uit te zoeken.

Daarnaast kwam ik er al snel achter dat het durven stellen van vragen, niet iets is waar je voor hoeft te schamen (omdat je dan overkomt als onwetend). Het stellen van vragen helpt je juist en helpt anderen om te zien waar je aan denkt of waar je mee worstelt. Tevens is het niet stellen van een vraag en vervolgens het zelf moeten uitzoeken veel tijdsintensiever dan om toch die vraag te stellen. Op persoonlijke vlak, waren dit wel dingen die confronterend waren en waar ik in het begin erg tegen aan liep.

De NIAZ-Qmentum accreditatie is inmiddels geweest en de voorlopige conclusie is dat het een succesvol project is geweest met een uitmuntend resultaat, waar wij als projectteam tevreden mee mogen zijn. Op het einde kreeg ik nog feedback van een collega, die wist waar ik mee worstelde in het begin en dat ik ook minder zelfverzekerd was dan normaal. “De laatste paar weken zie ik jou hier rondlopen en dingen regelen met zoveel zelfvertrouwen. Dat is het moment dat ik dacht: kijk nou, hij doet het gewoon.”  Ik kan dus zeker terugkijken op een periode waar ik ontzettend veel heb geleerd qua kennis, maar zeker ook op persoonlijk vlak. Maar hier stopt het verhaal natuurlijk nog niet, want hopelijk blijf ik me nog de rest van mijn leven ontwikkelen.

/ Jonathan de Araújo Pereira

Jonatham de Araújo Pereira heeft de Bachelor Beleid en Management Gezondheidszorg en de Master Healthcare Management afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Jonatham is Trainee bij High Select en is inmiddels bezig met zijn tweede High Select project bij GGZ Oost-Brabant. Hier is hij onderdeel van het team Kwaliteitszorg en ondersteunt hij alle projecten binnen de acute psychiatrie op het gebied van het proces, het overzicht en de informatieverzameling.