Een fruitmand vol kennis
Vrijdag 12 mei 2023 was het alweer tijd voor mijn derde trainingsweekend. Na Marketing en Groepsdynamica, was het deze keer tijd voor Finance Cure. Heel wat anders dan mijn achtergrond in biomedische wetenschappen, maar ik was er helemaal klaar voor om ‘een fruitmand vol kennis’ op te doen.
Finance cure
Ik had dan ook goede verhalen over de training gehoord en dat bleek terecht. Tijdens de training hebben we geleerd over de marktwerking in de zorg, de rol van zorgverzekeraars, de organisatie binnen een ziekenhuis en de houdbaarheid van het zorgstelsel.
Daarnaast hadden we erg geluk met het weer. Waar we het vorige trainingsweekend nog verrast werden met sneeuw, hadden we nu een heerlijk zonnig weekend. De Italiaanse kamer waar we in zaten was erg mooi, maar naar buiten gaan was toch wel erg aanlokkelijk.
Onderhandelen
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars voeren elk jaar onderhandelingen om de beste prijsafspraak te bewerkstelligen. Nadat we hadden besproken hoe deze onderhandelingen gaan, was het tijd voor onze eigen onderhandeling. Je begrijpt iets namelijk toch het beste, als je het zelf ervaart. De ene helft van de groep nam het standpunt van het ziekenhuis in en de andere helft dat van de zorgverzekeraar. In groepjes gingen we dit buiten in het zonnetje voorbereiden. Goed beslagen ten ijs komen, is namelijk heel belangrijk voor de uitkomst van de onderhandeling. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben uiteraard hun eigen belangen, maar uiteindelijk is er toch een goede deal uitgekomen.
Gezelligheid
Nadat we alles hadden geleerd over diagnose-behandelcombinaties, konden we met ‘een fruitmand vol kennis’ de eerste dag afsluiten. Nog even een drankje in de zon met medetrainees, om vervolgens te beginnen aan het driegangendiner. Interessant en leuk om te horen hoe andere trainees hun trainingen ervaren en hoe het bij hun project gaat. Daarnaast is er uiteraard ook genoeg tijd om gewoon gezellig bij te kletsen. Ook daar is zo’n trainingsweekend namelijk perfect voor.
Fris en fruitig
Zaterdagochtend zaten we allemaal weer fris en fruitig klaar voor dag twee. Nu we een beetje wisten hoe de financiering van de ziekenhuizen werkt, was het tijd om dit toe te passen op ons eigen project. Hiervoor hebben we zelf een planning en control cyclus van een strategische doelstelling van onze eigen organisatie opgesteld en gepresenteerd. Uiteraard moest dat allemaal SMART, want het is voor de uitvoerbaarheid wel belangrijk dat het meetbaar is.
In de zon
Daarnaast moesten we ook realistisch zijn. Hoe houdbaar is het huidige systeem en hoe kunnen we de stijgende zorgkosten beperken. We lieten onszelf inspireren door de zonnestralen en gingen met zijn allen buiten zitten om hier eens goed over na te denken.
Oplossingen
Een leeftijdsgrens stellen tot wanneer je zorg mag ontvangen leek ons toch wat cru, maar er waren ook wel wat oplossingen die wellicht het verschil kunnen maken. Misschien is een fruitmand voor patiënten wel een optie, maar vooralsnog doen wij het met ‘een fruitmand vol kennis’. Mocht je benieuwd zijn wat deze oplossingen inhouden, dan raad ik je sterk aan om ook de training Finance Cure te volgen! Om zo je eigen ‘fruitmand vol kennis’ te vergaren. Zelf ben ik erg benieuwd hoe de financiering van de rest van de zorgwereld werkt, maar daarvoor moet ik wachten tot de volgende training: Finance Care. Wellicht kunnen we dan ook wel in het zonnetje zitten!
/ Michelle Hettinga
BSc Life Science and Technology
MSc Biomedical Sciences: Biology of Cancer and Immune System
High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.
Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?
Bekijk ook deze blogs: Valerie van Dongen over Mijn eerste High Select trainingsweekend en de vele die volgden, Just van den Brekel over preventie: voorkomen is beter dan genezen en Nicky Oosterbaan over Workshop “Voorbij de WVTTK”.