Het High Select Traineeship

Aline Quist over Trainingsweekenden

Mijn High Select Traineeship begon tien maanden geleden bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Beverwijk. Dit ziekenhuis staat vooral bekend vanwege het Brandwondencentrum, maar het is een volwaardig ziekenhuis waarvan het Brandwondencentrum de zogenaamde ‘’parel’’ is. De Trainingsweekenden van High Select hebben mij geholpen bij het vervullen van mijn rol als Projectleider van drie verschillende projecten:

  • Het opzetten van een Wetenschapsbureau
  • Structuur geven aan de samenwerking van het kernteam Brandwonden
  • Bijdragen aan de integratie van de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp

Mijn rol als Projectleider

Al snel kwam ik erachter dat ik mijn rol als Projectleider in het RKZ zo groot en zo klein kon maken als ik wilde. De impact van je project is hier volledig van jou afhankelijk, niets komt zomaar naar je toe. Hierdoor heb ik enorm veel geleerd in korte tijd. Zowel over technisch/inhoudelijke zaken, als over mijn persoonlijk functioneren.

De Trainingsweekenden van High Select hebben daar ontzettend aan bijgedragen.

De Trainingsweekenden van High Select

Als onderdeel van het Ontwikkelprogramma volgen we 10 Trainingen. Deze worden verzorgd tijdens Trainingsweekenden waarbij we met alle Trainees naar een landgoed gaan om daar twee volle dagen Training te volgen. Tijdens deze Trainingen wordt de theoretische basis gekoppeld aan voorbeelden uit de praktijk. Dat maakt de Trainingsweekenden zo interessant en direct toepasbaar tijdens mijn werk!

Mijn eerste Trainingsweekend

Zo had ik het geluk dat de Training Projectmanagement werd gegeven tijdens mijn eerste Trainingsweekend. Ik was toen net twee maanden begonnen als Projectleider, dus dat was een mooi moment om te kijken welke methoden ik al gebruikte, en wat ik kon verbeteren.

Het volgende Trainingsweekend volgde ik de training Finance Cure, waar….

…de financiering van de gezondheidszorg in Nederland uiteen werd gezet, en de (veranderende) ziekenhuisfinanciering werd behandeld. Ik leerde hier bijvoorbeeld een jaarrekening te analyseren en te snappen hoe de verhoudingen liggen tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar. Er kwamen veel onderwerpen voorbij die mij weer konden helpen de projecten in het RKZ te verdiepen en te verbeteren.

De daaropvolgende Trainingsweekenden gingen vooral in op soft skills:

Groepsdynamica en Communicatie. Hierbij was het heel waardevol om aan de hand van voorbeelden uit de praktijk te leren hoe je bepaalde situaties het best kunt aanpakken. Als Trainee kun je op verschillende manieren worden ontvangen bij een organisatie: door de één met open armen, en door de ander met wat terughoudendheid. Hoe je hiermee omgaat, ligt helemaal aan jouw karakter. Ik vind het interessant om hierin je eigen stijl te ontwikkelen en dat samen met andere Trainees te bespreken.

Het mooie aan het High Select Traineeship…

…is dat je in de loop van twee jaar verschillende rollen gaat uitproberen, bij verschillende organisaties. Gedurende mijn project bij het Rode Kruis Ziekenhuis ben ik nog enthousiaster geworden over het werk in de sector Zorg en Welzijn. Nu ik mijn project bij het RKZ heb afgerond ga ik mijn nieuwe uitdaging aan bij welzijnsorganisatie DOCK waar ik zes maanden lang de rol van bestuurssecretaris op mij mag nemen. Een project waar ik veel zin in heb omdat het een interessante en veelzijdige functie is waarbij ik een welzijnsorganisatie weer vanuit een heel ander perspectief ga leren kennen.

/ Aline Quist

MSc European Policy

BSc European Studies

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees? Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg, Tim Roefs over zijn keuze voor hét Traineeship in de Zorg of Anne van Hulten over haar project in de zorg