Wij blijven waarde toevoegen, ook wanneer een Trainee even tijd heeft tussen twee projecten blijven we met passie voor de zorg een bijdrage leveren aan zowel een organisatie als het Traineeship van de Trainee. Benieuwd? Lees hieronder meer over een van onze vrijwilligersprojecten.

Vier Trainees van High Select zijn in mei begonnen met een vrijwilligersproject om Stichting in Oprichting te ondersteunen. Dit is een woongroep in Utrecht met bewoners met verschillende achtergronden. De groep is bedoeld voor mensen van alle leeftijden, die zelfstandig kunnen wonen, maar wel een beetje extra aandacht kunnen gebruiken of geven. Zo kunnen alle generaties met elkaar wonen, wat zorgt voor een grote diversiteit in de groep. Hier helpen ze elkaar waar nodig. Naast dat sommige bewoners ambulante begeleiding krijgen, kan er een formele zorgrelatie ontstaan tussen bewoners onderling. Verder is er informele steun aanwezig in de vorm van betrokken buren. Het is de bedoeling dat iedereen zich thuis voelt.

Met z’n allen wordt het grote huishouden gerund, naast dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen huishouden. Omdat iedereen profiteert van het goed lopen van het grote huishouden en daar inkomsten, leuke activiteiten of betere randvoorwaarden uithaalt, kan iedereen iets vinden dat waardevol is om bij te dragen.

Bij Stichting in Oprichting wonen in totaal 27 bewoners en is er nog ruimte voor 7 mensen.

Eén derde van de bewoners zijn mensen die bezig zijn met een ontwikkelings- en/of herstelproces, de zogenoemde zorgvragers. Het doel van de stichting is om zorgvragers deze tijd en ruimte te bieden en te ondersteunen waar mogelijk. Het is bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar te steunen en aandacht te geven, zonder dat noodzakelijk professioneel te doen. Het is een groep waar je van elkaar kunt profiteren in de vorm van gezelschap, kennis en kunde. Dit is ideaal voor mensen die zelfstandig kunnen wonen en een zorgvraag hebben. Voor een zorgvrager is er bijvoorbeeld ritme en regelmaat nodig om door een wat moeilijkere tijd te komen. Er wordt bijvoorbeeld dagelijks om 10:30 uur een kopje koffie gedronken, om met elkaar de dag door te spreken. Dit geeft een bepaalde structuur voor alle bewoners in huis. Ook wordt er iedere woensdag samen gekookt en gegeten. Maar ook is deze Stichting in Oprichting ideaal voor mensen die graag meer in groepsverband willen wonen en wat extra zorg en/of aandacht kunnen bieden. Ondernemende mogelijkheden op het terrein geven ruimte voor creativiteit, eigengereidheid en ondernemerschap.

Om de stichting meer vorm te geven hebben de Trainees van High Select algemeen beleid opgesteld en de in- en uitstroom procedure van bewoners geschreven. Daarnaast hebben ze samen met de bewoners de kernwaarden, visie en missie van de Stichting in Oprichting bepaald. Op deze manier creëert het meer structuur en houvast, zodat de Stichting in Oprichting een doorstart kan maken en zich officieel kan laten registreren als stichting.

Op onderstaande foto:

Monique van Weeren
Marlijn Fonken
Laura van Schie
Kim Borghuis