Workshop “Voorbij de WVTTK”: over het verbeteren van de overlegcultuur

Donderdagavond 20 april kwamen we met een aantal Trainees bij elkaar voor een workshop. Voordat de workshop begon, hebben we gezellig met elkaar gegeten. Als Trainees is het altijd gezellig om elkaar weer te zien en om bij te kunnen praten. Het mooie van deze avond was dat we voor het eerst konden kiezen welke workshop we wilden volgen. Mijn keuze viel op de workshop: “Voorbij de WTTVK”. Ik was namelijk wel benieuwd naar hoe ik meer uit mijn overleggen zou kunnen halen.

Herkenning van lastige overlegcultuur

De workshop “Voorbij de WTTVK”, waarvoor ik koos was gericht op het verbeteren van de overlegcultuur. Het viel me op dat veel Trainees dezelfde problemen ervaren in vergaderingen en overleggen. Iedereen herkende wel dezelfde uitdagingen die komen kijken bij vergaderen. Daarom was het waardevol om hier samen over te leren en te brainstormen over hoe we de vergadercultuur kunnen verbeteren. Ik vond het ook leuk om mee te krijgen dat je juist als Trainee een verschil kunt maken.

Voorbereidende opdracht voor de workshop: “Voorbij de WVTTK”

De workshop werd geleid door een inspirerende trainer die ons uitnodigde om onze eigen ervaringen te delen. Ze stelde stellingen waarop we mochten reageren en discussiëren, waaruit bleek dat eigenlijk iedereen wel eens tegen dezelfde dingen aanloopt. Voorafgaand aan de workshop hadden we een vraag ingevuld over waarin een “TOP-overleg verschilt van een “OK-overleg”.  Het was leuk om de quotes van Trainees op de slides terug te zien komen. We herkenden veel van wat er gezegd werd en veel Trainees deelden leuke verhalen en anekdotes. De voorbereidende opdracht was gelijk een goede tip voor het verbeteren van je vergaderingen, namelijk dat je mensen ook een klein opdrachtje kunt geven voorafgaand aan de vergadering.

Oplossingen bedenken en delen

Wat deze workshop zo leuk maakte was dat we interactief met elkaar aan de slag konden gaan. Tijdens de workshop hadden we namelijk de mogelijkheid om oplossingen te bedenken voor veelvoorkomende problemen die we tegenkomen tijdens vergaderingen en overleggen. Zo gingen we mindmappen over onze eigen ervaringen en daarna wisselden we deze ervaringen uit met een mede- Trainee. Vervolgens kwamen we in een groepje bij elkaar om creatieve oplossingen te bedenken voor de problemen. De meest creatieve oplossingen bespraken we daarna plenair. Het was leuk om te zien hoe verschillende groepjes met verschillende oplossingen kwamen.

Take home message workshop “Voorbij de WTTVK”: durf meer te spelen

Wat de trainer ons nadrukkelijk wilde meegeven is dat er geen kant-en-klare toolbox is voor het verbeteren van je vergadering. Ze wilden ons meegeven dat het belangrijk is om te observeren en van daaruit met creatieve oplossingen te komen. We sloten de avond af door te bespreken wat we meenamen van deze workshop. Dit waren de volgende dingen: maak dingen bespreekbaar, stel doelen, durf te proberen en doorbreek de patronen en gewoontes. Dit waren belangrijke takeaways voor mij en ik weet zeker dat ik deze tips kan toepassen in toekomstige opdrachten.

Waardevolle workshop

Kortom, het was een waardevolle avond vol herkenning, interactie en creativiteit. Ik ben blij dat ik voor de workshop: “Voorbij de WTTVK” heb gekozen en kijk uit naar de volgende workshop!

/ Nicky Oosterbaan

BSc Biologie
MSc Health Sciences

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Iris Caron over Coaching bij mijn Traineeship zorg en welzijn, Jochem Herst over nieuwe vaardigheden leren en Muriël Muller over technologie in de zorg.