Regionaliseren voor toekomstbestendige zorg Eva Huitink over het Traineeship in de zorg

Als onderdeel van hét Traineeship in de sector Zorg en Welzijn ben ik vanaf december 2021 werkzaam bij Woonzorgconcern IJsselheem in de regio Zwolle, Kampen en Zwartewaterland. Ik ben hier een half jaar werkzaam als Adviseur Kwaliteit en focus mij voornamelijk op wet- en regelgeving betreffende kwaliteit en kwaliteitsmeetinstrumenten. Een erg leuke functie die perfect aansloot bij mijn Master waar ik ook het vak kwaliteitsmanagement heb gevolgd.

Daarnaast ben ik sinds april werkzaam bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Hier werk ik als Beleidsmedewerker en pak ik gevarieerde projecten op. Zo ondersteun ik de ontwikkeling van een branche specifieke RI&E, begeleid ik een pilot van visitatiemethodiek en ben ik betrokken bij de herziening van inrichtingseisen. Ik vind het erg leuk dat High Select mij de mogelijkheden heeft gegeven deze gevarieerde en uitdagende opdrachten te doen.

‘Van elkaar leren’ over kwaliteitsinstrumenten

Voor een project bij IJsselheem over kwaliteitsinstrumenten heb ik bij vergelijkbare organisaties in de regio mogen meekijken hoe zij kwaliteit meten. Wanneer ik ze vroeg om informatie, onder het motto ‘van elkaar leren’, kreeg ik bijna altijd positieve respons. Ze vertellen graag hoe zij kwaliteit van zorg meten en beschrijven waar zij mee geëxperimenteerd hebben, wat randvoorwaarden zijn, en waar je op moet letten. Dit vind ik erg mooi en ik denk dat veel organisaties van deze open en transparante houding kunnen leren.

 ‘It takes a village to support elderly’

Deze samenwerking maakte mij bewust van mogelijkheden die er zijn binnen de regio om van elkaar te leren, maar ook om actief samen te werken met andere organisaties. Zeker in de ouderenzorg lijkt dit relevant. Want zou je niet kunnen stellen: ‘it takes a village to support elderly?

Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in het oosten van ons land, Zieuwent. Het dorpse leven betekent ‘ons kent ons’. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik naast mijn ouders ook deels ben opgevoed door mijn tantes, neven, basisschooljuffen, buurvrouwen, de eigenaar van de plaatselijke supermarkt, de muziekdocente en anderen om mij heen. Het gezegde ‘it takes a village to raise a child’ klopt dan ook volledig bij mij. Ik denk dat dit ook met terugwerkende kracht het geval is bij ouderen. Zij worden, net als een kind, weer meer afhankelijk van hun sociale omgeving. Boodschappen doen wordt lastiger, taart bakken of kousen aantrekken gaat niet meer zelfstandig. Ze hebben hun netwerk nodig: ‘it takes a village to support elderly’.

Wanneer de zorg in de toekomst nog intensiever wordt is het van nog groter belang dat verschillende partijen goed samenwerken. Bij IJsselheem zie en hoor ik, dat alleen de zorg van het verpleeghuis niet meer genoeg is voor een oudere. Zij werken samen met het ziekenhuis, buurtzorg maar ook de bieb, het plaatselijke zwembad, de theatergroep enzovoort. Ik vind het mooi te zien dat met zoveel Passie en Openheid wordt gewerkt aan deze initiatieven.

In de toekomst zie ik graag…

meer zorgorganisaties actief samenwerken in de zorg rondom de cliënt. Ik denk dat regionalisering noodzakelijk is voor toekomstbestendige zorg. Als jonge professional wil ik mij hier graag met Lef en Passie voor inzetten. Ik vind het dan ook interessant om te zien dat mijn nieuwe Opdrachtgever, de NVH, bezig is met regionalisering. Ook op het gebied van de huidzorg speelt dit dus! Ik ben blij dat het Traineeship van High Select in korte tijd al voor zoveel nieuwe inzichten heeft gezorgd. En ik ben benieuwd welke ‘eyeopeners’ er nog meer gaan volgen.

/ Eva Huitink

MSc Healthcare Policy, Innovation and Management

Tweedegraads onderwijsbevoegdheid, Biologie

BSc Gezondheidswetenschappen, specialisatie Biologie

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg, Thomas Scheepers over Het High Select Traineeship en Ontwikkeling of Iris Caron over haar eerste project in de zorg