Trainee in de zorg als ProjectleiderTom Groenewold

Na in het voorjaar van 2021 te zijn afgestudeerd, nog even bij de GGD te hebben gewerkt en lang te hebben getwijfeld wat ik nu precies wilde doen, begon ik in september 2021 aan mijn Traineeship bij High Select als Projectleider. Dit was een bewuste keuze. Ik wilde graag een Traineeship doen om op verschillende plekken en op verschillende functies te kijken wat bij mij past. Dit wilde ik graag doen op een plek waarbij ik echt het gevoel heb dat ik direct waarde kan toevoegen aan de maatschappij: de Zorg -en Welzijnssector.

Mijn eerste opdracht voerde ik uit bij de gemeente Losser waarbij ik mij ruim een half jaar bezig hield met twee superleuke pilots binnen het sociaal domein als projectleider. Nadat ik, een paar maanden geleden, dit project heb afgerond en alles even heeft kunnen bezinken vind ik het nu een mooi moment om terug te blikken. Graag deel ik mijn ervaringen over mijn eerste opdracht.

Bij de gemeente Losser was ik Projectleider van twee uitdagende pilots;

Het opzetten van een algemene voorziening voor volwassenen en een preventieve oplossing voor kinderen met Ernstige Dyslexie. De combinatie van deze twee pilots maakte mijn tijd bij de gemeente Losser leuk en afwisselend. Ik hield me bezig met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) & ouderen aan de ene kant en aan de andere kant juist met de Jeugdwet & het onderwijs.

Het doel van de pilots was de oplevering van twee implementatieplannen…

…die gaan bijdragen aan het welzijn van de inwoners van de gemeente. Aangezien de opdracht bij de gemeente Losser voor mij voelde als mijn eerste ‘echte baan’ kwam er in het begin veel op me af. Zo was ik ineens Projectleider. Vooral in het begin klonk dat erg spannend. Immers werd ik de persoon die verantwoordelijk was voor de oplevering van de twee pilots. In mijn rol als Projectleider en de bijbehorende taken heb ik moeten groeien en mezelf dit ook zien doen.

Na verloop van tijd voelde ik mij zekerder en ging ik zelf contacten leggen met inwoners, zorgaanbieders, scholen en andere gemeenten die relevant waren voor de pilots. Door met een breed scala aan organisaties en inwoners te praten deed ik steeds meer kennis op en kon ik mezelf ontwikkelen van een nieuweling met een informatieachterstand naar iemand die de meeste kennis van de inhoud had tijdens een overleg. Bij de gemeente kreeg ik de tijd, ruimte en vrijheid om mezelf hierin te ontwikkelen.

“Om met de doelgroep in contact te staan waar je het voor doet gaf mij veel energie”

Ik ontdekte dat…

…ik het werk erg leuk vond om te doen omdat ik voelde dat ik direct waarde kon toevoegen en dicht bij de doelgroep stond waar je het voor doet! Ik deed zelf onderzoek en sprak bijvoorbeeld met ouderen en dit gaf mij veel energie. Uit mijn onderzoek bleek dat er in de gemeente Losser al veel wordt gedaan voor ouderen maar dat er toch nog een groep is voor wie wat miste, waarvoor consulenten niet altijd voldoende konden aanbieden in het voorliggend veld. Het gaf voldoening om voor deze groep een implementatieplan te schrijven over een passende algemene voorziening.

Het Ontwikkelprogramma van High Select biedt handvatten

Tijdens mijn project heeft het intensieve Ontwikkelprogramma van High Select mij veel geholpen en handvatten geboden. Wat erg fijn is, is dat veel van de Workshops en Trainingen in de praktijk toepasbaar zijn waardoor je gelijk de voordelen kunt inzien. Een mooi voorbeeld hiervan is de communicatietraining. Tijdens de training bootste we overleggen na waarin iedereen een bepaalde rol had van heel enthousiast, tot ongeïnteresseerd, tot superkritisch. We leerden om je punt niet te lang toe te lichten maar juist de groep te betrekken en daarbij te beginnen bij de persoon waarvan je weet of vermoed dat die je idee steunt. Vaak gaan anderen dan in deze positieve sfeer mee.

Voor mij was het fijn om door zulk soort tips en tricks te leren hoe je een overleg goed kunt leiden. Dit was namelijk een van de ontwikkeldoelen die ik mezelf had gesteld en het was fijn om dit in de praktijk te kunnen brengen. In het verdere verloop van mijn Traineeship wil ik me nog verder Ontwikkelen, zelfverzekerder worden en meer van mezelf gaan laten zien. Ik kijk uit naar mijn volgende uitdaging!

/ Tom Groenewold

MSc Comparative Public Governance
MSc European Studies

BSc European Public Administration

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Kimberly over wet -en regelgeving en contractering in de zorg, Thomas Scheepers over Het High Select Traineeship en Ontwikkeling of Het Traineeship in de Zorg: Natalie over haar eerste project