Mijn eerste Trainingsweekend bij High Select

Op 3 oktober ben ik gestart als HR Trainee bij High Select. In deze rol organiseer ik samen met twee collega’s het Ontwikkelprogramma voor Trainees, waaronder de Trainingsweekenden. Kort na mijn start heb ik al een Trainingsweekend mogen volgen. Dit was een mooi moment om direct andere Trainees te ontmoeten. Ook kon ik meteen meemaken hoe dit onderdeel van het Ontwikkelprogramma eruit ziet.

Locatie van het Trainingsweekend

Het Trainingsweekend vond plaats in Doorn op een erg mooi landgoed genaamd Zonheuvel. Helaas was het een regenachtig weekend, dus de naam Zonheuvel kwam er niet zo goed uit dit keer. Ik kon gelukkig wel de heen- en terugweg meerijden met een andere Trainee uit Utrecht, dus een regenpak was niet nodig. Toen we aankwamen bij het landgoed zagen we iedereen binnen(druppelen) en dronken we gezamenlijk koffie. De sfeer zat er al goed in! Daarna liep ik samen met een paar Trainees naar het Koetshuis, het gebouw waar ik de Training Agile ging volgen met een groepje van ongeveer 12 Trainees.

De vorm van de Training Agile tijdens het Trainingsweekend

De twee Trainers begonnen de Training met een warm welkom. Daarna initieerden ze om een Whatsapp groep aan te maken. Ik werd hier enthousiast van, omdat ik hierdoor na het Trainingsweekend makkelijk contact met de andere Trainees kon houden. Vervolgens startte wij met de eerste opdracht, waarbij iedereen gevraagd werd zijn laatst gemaakte selfie in de Whatsappgroep te sturen. Hierbij moesten wij onszelf voorstellen en de situatie rondom de foto uitleggen. Dit zorgde voor onrust, omdat een laatst gemaakte selfie vaak niet de allermooiste foto is. Vervolgens kwamen foto’s langs in de groep, zoals: iemand met een gekneusde neus en iemand die een half groen geverfd gezicht had. Ik zelf had een gekke peace selfie met een vriendin. We hebben met zijn allen veel gelachen tijdens het Trainingsweekend.

Eigen invulling tijdens het Trainingsweekend

Na de lange, maar gezellige introductie werd er een pauze meester aangesteld. Als we als groep merkten dat ons energielevel daalde, kon de pauze meester aangeven aan de Trainers dat we een X aantal minuten pauze nodig hadden. Hierbij mochten we zelf in totaal 40 minuten over de hele dag verdelen. Voor mij gaf dit het gevoel dat er rekening met ons werd gehouden.

De inhoud van de Agile Training tijdens het Trainingsweekend

Tijdens de Agile Training kregen we inzicht in hoe een organisatie in elkaar zit aan de hand van een contextanalyse en stakeholderanalyse. Vervolgens werden de principes en verschillende werkvormen van Agile uitgelegd en er werd benadrukt hoe belangrijk het is om kort cyclisch te werk te gaan in de snel veranderende wereld. Het is belangrijk om wendbaar te zijn tijdens het werken, ook omdat de behoeftes van klanten en opdrachtgevers kunnen veranderen.

Wat ik uit het Trainingsweekend heb gehaald

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat het cruciaal is om een groot project op te breken in kleine producten. Hierbij is het belangrijk om vaker deadlines te stellen, in plaats van één grote deadline aan het eind van het project. Het zou goed zijn om de kleine producten regelmatig te presenteren aan de opdrachtgever, zodat hier feedback op kan worden gegeven. Op deze manier zal het eindproduct meer op één lijn zal liggen met hun verwachtingen.

Het was een leerzaam Trainingsweekend! 😊

Benieuwd welke Trainingen High Select naast de Trainingsweekenden geeft? Klik dan hier!

/ Iris Leijzers Vis

MSc Human Resource Management
BSc International Business & Management 

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Lizan Westenbrink over solliciteren bij High SelectTom Groenewold over zijn eerste project als projectleider in de zorg of Jitske Thuis over haar begeleiding tijdens het Traineeship.