Als bèta Ontwikkelen in de zorg

Na het behalen van mijn vwo-diploma had ik nog geen beeld van mijn professionele toekomst. De vakken die mij aanspraken waren scheikunde en natuurkunde, dus koos ik voor een echte bètastudie. Dit lijkt niet de meest logische basis richting een Traineeship Beleid en Management in de sector zorg en welzijn. Echter sta ik nog steeds achter de keuze om mij te Ontwikkelen in de zorg nu de helft van mijn Traineeship bij High Select er alweer op zit.

Van het laboratorium naar Ontwikkelen in de zorg

Sommige mensen zijn van jongs af aan gezegend met een duidelijke visie op hun toekomstige carrièreverloop. Ik had hier wat meer moeite mee. Op de middelbare school vond ik de bètavakken het leukste, dus was het ook logisch om hier verder in te studeren. Vol goede moed startte ik de studie Science, die ik kon invullen met allerlei natuurwetenschappelijke vakken en lab stages. Gedurende de bachelor kwam ik er al snel achter dat ik mijn toekomst niet in het lab zag, maar op een maatschappelijker vlak.

Master met een meer maatschappelijk doeleinde

In mijn master Science, Management & Innovation koos ik ervoor een aantal vakken over de zorgsector te volgen. Tegelijkertijd maakte ik op persoonlijk vlak mee hoe mooi de zorg kan zijn. Hierdoor weet ik dat ik er alles aan wil doen om zo veel mogelijk waarde aan de zorgsector toe te kunnen voegen.

Traineeship om mij te Ontwikkelen in de zorg

Het beeld dat ik van de zorgsector had gekregen in mijn studie was echter nog zo globaal, dat ik geen idee had waar ik mijn carrière wilde beginnen. Bovendien was ik nog lang niet klaar met mijn Ontwikkeling. Voor mijn gevoel was ik pas net begonnen. In de zoektocht naar een vervolgstap kwam het Traineeship van High Select al snel op mijn radar. De combinatie van projecten en het ontwikkelprogramma sprak mij enorm aan, en na een vlot en fijn sollicitatieproces kon ik al snel aan de slag.

Mijn eerste project via High Select

Ik startte mijn eerste project bij Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. Hier werk ik nu een klein jaar met veel plezier aan een project gerelateerd aan infectiepreventie in de verpleeghuiszorg. Ik Ontwikkel bijvoorbeeld implementatieproducten en organiseer activiteiten voor specialisten ouderengeneeskunde. Daarnaast schrijf ik aan een handreiking over uitbraakmanagement. Ook mag ik meedenken over het beleid omtrent COVID-19 in de langdurige ouderen- en gehandicaptenzorg. Dit vertaal ik naar adviezen die landelijk worden toegepast.

Toepassen van mijn ontwikkeling in de zorg in

Mijn kennis over chemische reacties en kwantummechanica kan ik in mijn project niet toepassen, maar ik merk dat de soft skills die ik in mijn studie heb opgebouwd wel enorm bruikbaar zijn. Denk hierbij aan projectmatig en resultaatgericht werken, flexibiliteit en het omgaan met tegenslagen. Mede daardoor kon ik mijn draai bij Verenso en High Select al snel vinden. Ondertussen leer ik door de praktijkervaring in mijn project, maar ook door het ontwikkelprogramma van High Select, veel over de sector. Ook leer ik over mijn eigen interesses en competenties binnen de zorg.

Mijn toekomst

Al met al ben ik enorm blij met mijn keuze om de natuurwetenschappen achter me te laten, en te kiezen voor de sector zorg en welzijn. Ik kan niet wachten om te ontdekken wat het tweede jaar van het Traineeship en de verdere toekomst voor me in petto hebben!

/ Thijs Janssen

BSc Science
MSc Science, Management & Innovation

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Emmy Wolfswinkel over het maatschappelijk betrokken Traineeship bij High Select,  Saskia Hamersveld over kennis opdoen in de zorg of Iris Leijzers Vis over het Trainingsweekend bij High Select