Ontwikkelen bij High Select

Toen ik startte met het Traineeship zorg en welzijn van High Select was ik me nog niet helemaal bewust van alle mogelijkheden die je als Trainee aangeboden worden om je te kunnen Ontwikkelen. Naast workshops, inspiratiesessies en trainingsweekenden, haal je ook veel uit intervisie én krijg je een coach aangewezen. Maar wat bespreek je allemaal met je coach tijdens je Traineeship zorg en welzijn? En wat kan hij of zij voor je betekenen?

POP

Ik mocht zelf contact opnemen met mijn coach om een eerste afspraak te plannen. Dit ging soepel, al snel was een datum geprikt! Als voorbereiding mocht ik mijn persoonlijk Ontwikkel plan (POP) naar haar mailen. Dit plan maak je aan de start van je Traineeship in de zorg, om voor jezelf te bedenken wat je uit de komende twee jaar zou willen halen. Angela, mijn coach, zou dit doornemen en gebruiken als startpunt van de coaching-sessies.

Eerste coach gesprek

Aan de start van ons eerste gesprek had ik dus een beetje de verwachting dat ik met Angela voornamelijk de voortgang van mijn doelen zou gaan bewaken. Hierom stuurde ik haar de POP, toch? Niet dus. Naast dat je met je coach inderdaad kan kijken naar wat je ambities en doelen zijn voor het Traineeship zorg en welzijn, kan hij of zij veel meer dan dat voor je betekenen.

Advies van de coach

Zo heb ik tijdens mijn projecten soms aan verhitte vergaderingen deelgenomen. Ik vond het dan moeilijk om dit van me af te schudden en piekerde er soms nog lang over door. Ik vroeg aan Angela of zij tips voor mij heeft. Absoluut! Als coach heeft ze verschillende werkvormen die ze kan inzetten tijdens de sessie, of die je als Trainee zelf kan aanleren en gebruiken tijdens je projecten. In dit geval hebben we geoefend met de vier verschillende communicatieniveaus. Angela legde mij uit dat als er conflict is op relatie- of emotieniveau, dat eerst opgelost zal moeten worden voordat je verder kan met de inhoud van de vergadering. Simpel erkenning uitspreken over het onbegrip van een ander is al een goede start.

Traineeship zorg en welzijn

Met mijn coach kan ik op deze manier elke keer zelf de punten aandragen waarin ik mezelf wil verbeteren. Vaak draagt de sessie dan een steentje bij aan het bereiken van mijn intenties en doelen. Maar soms helpt het ‘gewoon’ met het creëren van fijne werkdagen tijdens mijn Traineeship zorg en welzijn. Dat maakt de coaching van Angela voor mij heel waardevol!

/ Iris Caron

BSc Voeding en Diëtetiek
MSc Health Education and Promotion

High Select biedt jonge academici de mogelijkheid om vanuit een Traineeship gedurende twee jaar brede kennis en ervaring op te doen binnen de zorgsector. Tegelijkertijd biedt High Select organisaties en instellingen binnen de zorgsector de mogelijkheid om voor specifieke projecten medewerkers op tijdelijke basis aan te trekken met elders in de sector opgedane relevante kennis en ervaring.

Heb je interesse in meer succesverhalen van onze Trainees?

Bekijk ook deze blogs: Jochem Herst over nieuwe vaardigheden leren, Muriël Muller over technologie in de zorg, Tim Roefs over het Integraal Zorgakkoord